nieuws

Bachelord Award 2016 gaat naar POF: een knapperige gepofte bonensnack

Voedselproductie

Bachelord Award 2016 gaat naar POF: een knapperige gepofte bonensnack

Met POF, een knapperige gepofte bonen snack, heeft Maartje Bode van de HAS Hogeschool de Bachelor Award 2016 van het Voedingscentrum gewonnen. Dat werd afgelopen vrijdag 27 mei bekendgemaakt tijdens de 13e bijeenkomst van de Bachelor Award in Corpus, in Oegstgeest, waar de acht beste inzendingen werden gepresenteerd.

De jury koos dit jaar uit 30 inzendingen een winnaar  voor het bedenken van het meest innovatieve en duurzame product. De voornaamste trends die voorbij kwamen waren zeewier, peulvruchten en groente. In de jury zitten vertegenwoordigers van het ministerie van Economische zaken, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Retail Lidl, het voedingscentrum, de Consumentenbond en de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie).

POF: knapperig gepofte bonensnack

De knapperige gepofte bonensnack is volgens de maakster als tussendoortje bedoeld om de eiwitinname aan te vullen gedurende dag in plaats van alleen bij de avondmaaltijd. De bonen bevatten veel eiwit en weinig vet doordat ze zijn gepoft.

 

Met de bonensnack speelt Maartje Bode in op het jaar van de boon 2016, waarin er veel aandacht is voor peulvruchten. Het product is duurzaam (plantaardig eiwit in plaats van dierlijk) en richt zich op de hardwerkende vrouw. Volgens het Voedingscentrum is het product toegankelijk voor een brede doelgroep, een van de redenen dat het product hen aansprak.

 

Drie smaken

De bedenkster vindt humor erg belangrijk en weet dit ook over te brengen met haar product. Zo zijn er drie varianten waaronder ‘weg met de inkakker’ voor een oppepper in de smaak pikante kerrie, ‘weg met de verleiding’ om verleidingen tijdens het werk tegen te gaan in de smaak honing vanille en ‘weg met de frustratie’ voor een zoete oppepper in de smaak sweet chili zodat je je opnieuw op het werk kunt focussen.

Top 5

Naast het bekendmaken van de winnaar maakte de jury een top 5 van de beste ideeën bekend:

1 POF: gepofte bonen.

2 Weed Nuggets: een plantaardige vleesvervanger met kikkererwten en zeewier.

3 Peul Power: yoghurt alternatief op basis van lupinebonen.

4 Groentje Geluk: een groente toetje voor kinderen.

5 Beanuts: een bonensnack van lupinebonen.

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel