nieuws

Productnieuws: Campina Actieve Dag halfvolle melk met extra vitamine D en ijzer

Voedselproductie

Productnieuws: Campina Actieve Dag halfvolle melk met extra vitamine D en ijzer

Campina introduceert Actieve Dag halfvolle melk met extra vitamine D en ijzer. Met het nieuwe product speelt de fabrikant in op het tekort dat een derde van de Nederlandse kinderen heeft aan vitamine D1 en een tiende van de kinderen aan ijzer.

Vitamine D is onder andere belangrijk voor het behoud van de botten en het goed functioneren van spieren en het immuunsysteem. Ijzer is belangrijk voor de mentale ontwikkeling en bij het verminderen van vermoeidheid. Het gebruik van koemelk is geassocieerd met een hogere prevalentie van beide deficiënties van vitamine D en E. Door vita beide stoffen aan melk toe te voegen, wil Campina bijdragen aan de opheffing ervan.

Zonlicht

Campina gaf Panelwizard de opdracht om onderzoek uit te voeren naar kennis en zaken rondom vitamine D en ijzer onder 1047 vrouwen van 20 jaar en ouder met één of meerdere kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Zonlicht

Vrijwel elke moeder (98 procent) is op de hoogte van het feit dat vitamine D ook door middel van zonlicht wordt aangemaakt. Daarom adviseert het Voedingscentrum om tussen elf en drie uur ’s middags, minimaal een kwartier tot een halfuur naar buiten te gaan.

Van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek komt 14 procent per dag maximaal een kwartier buiten, 33 procent een kwartier tot een halfuur en 51 procent een halfuur of langer. Slechts 1 procent komt niet aan een kwartier toe.

Actieve Dag

Vitamine D wordt ook uit de voeding gehaald, vandaar de nieuwe introductie van Campina. Een glas halfvolle Actieve Dag-melk van 200 ml draagt bij aan 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D en 17 procent van de aanbevolen hoeveelheid ijzer. Verder bevat het product ook nog andere vitamines en mineralen zoals calcium (120mg per 100ml), fosfor (100mg per 100ml), kalium (150mg per 100 ml),vitamine B2 (0,19 mg per 100 ml) en B12 (0,15μg per 100 ml).

Kennis vitamine D en ijzer

Uit het onderzoek dat Campina uitvoerde, komt verder naar voren dat 87 procent van de moeders zegt te weten wat het effect van Vitamine D is op het lichaam. Daarnaast geeft 75 procent aan te weten welke voedingsmiddelen ijzer bevatten.

Onwetendheid tekorten

Binnen de onderzoeksgroep speelt niettemin onwetendheid over tekorten aan vitamine D en ijzer. Zo geeft 27 procent aan niet zeker te zijn van een tekort aan vitamine D bij haar kinderen. 26 procent geeft ditzelfde aan voor een tekort aan ijzer. 55 procent van de onderzoekgroep geeft dan ook aan haar kinderen supplementen voor de zekerheid dat zij niets tekort komen. Tot minimaal 4 jaar, geeft 77 procent van de ondervraagde moeders hun kinderen een vitamine D-supplement.

Campina Actieve Dag is vanaf maandag 30 mei verkrijgbaar in de supermarkt.

 

Campina factsheet

Erasmus MC vitamine D en ijzertekort

Reageer op dit artikel