nieuws

Zijde houdt fruit langer vers

Voedselproductie

Zijde houdt fruit langer vers

Biomedische ingenieurs van Tufts University ontdekten dat fruit buiten de koelkast tot een week vers kan blijven als ze zijn behandeld met een dun, geurloos, biocompatibel laagje zijde-oplossing. Deze ontdekking kan veelbelovend zijn voor bescherming van fruit.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd op de website Scientific Reports.

Zijde bevat fibroïne, een eiwit dat in staat is andere materialen te stabiliseren en beschermen. Fibroïne is biologisch afbreekbaar.

Aardbeien met fibroïne
Tijdens het onderzoek doopten de onderzoekers vers geplukte aardbeien in een oplossing met één procent fibroïne. Dit proces werd maximaal vier keer herhaald. Daarna behandelden zij de aardbeien met waterdamp onder vacuüm. Hierdoor ontstonden gekristalliseerde laagjes in de coating met een dikte van 27 tot 35 micron.

Aardbeien sappig en vers
De onderzoekers bewaarden de aardbeien op kamertemperatuur en vergeleken de onbehandelde en gecoate aardbeien met elkaar. Na zeven dagen waren de behandelde aardbeien nog steeds sappig en vers, terwijl de aardbeien zonder beschermlaag uitgedroogd en verkleurd waren.

Vertraagde rijping bananen
De onderzoekers voerden soortgelijke experimenten uit op bananen omdat deze fruitsoort verder rijpt na de oogst. Het zijden laagje zorgde voor een langzamere rijping. Ook bleven de bananen steviger, omdat de schil minder snel zacht werd.

Geen invloed op textuur
Het fibroïnelaagje had geen invloed op de textuur van het fruit en is eetbaar. Een eventuele invloed op de smaak is niet onderzocht.

Verlies helft groente- en fruitoogst
Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) gaat op dit moment de helft van de groente- en fruitoogst verloren tijdens de voedselvoorzieningsketen, vooral door vroegtijdig bederf van deze voedingsmiddelen.

Reageer op dit artikel