nieuws

Duurzame visvangst in vijf jaar tijd verdubbeld

Voedselproductie

Duurzame visvangst in vijf jaar tijd verdubbeld

Marine Stewardship Council (MSC) meldt dat het volume van duurzaam gevangen vis wereldwijd is verdubbeld in vijf jaar tijd.

Door betere vangtechnieken zijn bijvangsten verminderd en is er nu een beter wetenschappelijke begrip van het mariene milieu, zo blijkt uit een nieuw rapport van MSC dat woensdag verschijnt. Het rapport laat meetbare, positieve effecten in het beheer van onze oceanen zien. Sinds 2010 is het volume van wereldwijde MSC gecertificeerde wilde visvangst bijna verdubbeld van 5% (4.541.358 ton) naar 9,4% (8.821.221 ton) in 2015. Verspreid over 33 landen zijn nu 281 visserijen onafhankelijk gecertificeerd tegen ’s werelds meest erkende en geloofwaardige standaard voor duurzame visserij. 

Rapport

Deze resultaten in het Global Impact Report van 2016 geven een kwantitatieve analyse van de voortgang van MSC gecertificeerde visserijen vanaf de start van het MSC-programma en laat de aanzienlijke verbeteringen zien van de afgelopen vijf jaar. Uit data van onafhankelijke certificeerders blijkt dat in de loop van hun certificering, 94% van de gecertificeerde visserijen gehouden zijn om ten minste één verbetering door te voeren. Hierdoor wordt de duurzaamheid van hun visserij vergroot. Eind 2015 hadden 281 visserijen 876 verbeteringen aangebracht, met nog veel meer die nu in ontwikkeling zijn. 

Technologie

Het rapport beschrijft een case studie waar de vooruitgang in de technologie, onderzoek en management slimmer en selectiever vissen in de zuidelijke Indische Oceaan mogelijk heeft gemaakt. De maatregelen die de gecertificeerde Kerguelen toothfish visserij doorvoerde zorgden ervoor dat het aantal per ongeluk bijgevangen zeevogels drastisch is verminderd, met nog slechts drie meldingen sterfgevallen van grijze stormvogels.

Gezonde visbestanden

Het rapport onderzoekt ook de duurzaamheid van de visbestanden in Noord-Europa over de afgelopen 14 jaar. Het laat zien dat de biomassa van de visbestanden die MSC gecertificeerd zijn meer groeien dan niet-gecertificeerde visbestanden. De niet gecertificeerde visbestanden in Europa tonen een veel grotere variabiliteit in termen van biomassa en visserijdruk, met een visserij-intensiteit die gemiddeld te hoog blijft voor optimaal productieve visbestanden. 

Vis op de markt brengen

MSC gecertificeerde visserijen worden ondersteund door een groeiende vraag naar duurzame vis en vis met het MSC-keurmerk. En ook door het snel groeiende aantal bedrijven in de visketen die MSC gecertificeerd zijn om vis, schaal-en schelpdieren te kopen en te verkopen. Het aantal bedrijven die voldoen aan de MSC Traceerbaarheidsstandaard is verdrievoudigd in de afgelopen vijf jaar, van 1099 in 2010 tot bijna 3000 in 2015, en zijn te vinden in 78 landen over de hele wereld verspreid.

Reageer op dit artikel