nieuws

Maaltijdvervangende shakes en repen lang niet zo gezond als gedacht

Voedselproductie

Maaltijdvervangende shakes en repen lang niet zo gezond als gedacht

Maaltijdvervangende shakes en repen die worden gebruikt bij afvallen zijn lang niet zo gezond als wordt gedacht. Ze bevatten vaak veel suiker en zijn arm aan belangrijke voedingsstofen waaronder eiwit, vezels en goede vetten. Dat blijk uit een onderzoek van de Consumentenbond.

De consumentenbond onderzocht 31 verschillende maaltijdvervangers. Daarvan lieten ze het eiwitgehalte in een laboratorium onderzoeken. De voedingswaarde berekende ze aan de hand van het etiket.

Als uitgangspunt gold dat een portie minimaal een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen zou moeten bevatten. De juiste hoeveelheid van een voedingsstof  werd beoordeeld met een ster. Per product konden maximaal 5 sterren worden behaald.

Veel suiker

In de eindconclusie beoordeelde de Consumentenbond 23 van de 31 producten lager dan een 6 op een schaal 1 tot 10. Deze producten bevatten veel suiker, maar weinig eiwit, vezels en-/of goede vetten. Wel bevatten de maaltijdvervangers voldoende vitamines en mineralen. De hoeveelheden per portie zijn beoordeeld aan de hand van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Gewichtsbehoud

Volgens de Europese Voedselautoriteit (EFSA) zou een maaltijdvervanger 75 gram eiwit moeten bevatten. De meeste vervangers komen daar volgens de bond niet aan. Eiwit is een belangrijk ingrediënt in de maaltijdvervangers omdat het zorgt voor meer verzadiging in vergelijking met koolhydraten en vetten. Ook is het van belang  om het verlies van spierweefsel te beperken bij het afvallen, waarbij voldoende aanvoer van eiwit bij het afvallen kan helpen. Hierom onderzocht de Consumentenbond specifiek de hoeveelheid eiwit in maaltijdvervangers.

20 gram eiwit

Slechts 7 producten scoren goed op de hoeveelheid eiwit, ze bevatten gemiddeld 20 gram per maaltijd. De maaltijdvervanger Low Calorie Meal van de Body & Fit shop staat op nummer 1. Ook bevat deze de minste suikers (een half suikerklontje per shake) en veel vezels.

 

Meer suiker dan Cola en Snickers?

Een aantal producten sprongen eruit  als het gaat om de hoeveelheid  suikers. Een flesje (330ml) van Weight Care bevat veel suiker, nog meer dan een glas (250ml) cola. Ook Lucovitaal scoorde op dit punt slecht (twee sterren). Twee repen (die gelijk staan aan een afslankmaaltijd) bevatten bijvoorbeeld meer suikers dan een snicker.

Volledige dagvoeding

8 producten uit de test zouden een volledige dag voeding (3 maaltijden) kunnen vervangen. Daarbij krijgen mensen gemiddeld 500-900 kilocalorieën per dag binnen waardoor ze snel kunnen afvallen. Het Voedingscentrum denkt daar anders over en adviseert mensen om geleidelijk af te vallen en  te streven naar een energie inname van 1800 kilocalorieën voor mannen en 1500 kilocalorieën voor vrouwen.

Reageer op dit artikel