nieuws

De dranken van Coca-Cola zijn Nederlandser dan je denkt

Voedselproductie

De dranken van Coca-Cola zijn Nederlandser dan je denkt

De dranken van Coca-Cola zijn wereldwijd vrijwel overal verkrijgbaar. Maar wist je dat van alle blikjes en flessen die Coca-Cola in Nederland verkoopt, 85 procent afkomstig is uit de Coca-Cola fabriek in het Noord-Brabantse Dongen? En dat hier volop gebruik gemaakt wordt van lokale ingrediënten?

De frisdranken komen dus grotendeels van Nederlandse bodem en zijn gemaakt met grondstoffen uit Nederland. Want als het even kan, koopt Coca-Cola deze lokaal in. Zo komt het water bijvoorbeeld uit de eigen lokale bron en is de suiker afkomstig van Nederlandse, duurzaam geteelde suikerbieten.

Beschermde waterbron De Wildert

De Coca-Cola fabriek in Dongen maakt gebruik van de lokale, natuurlijke mineraalwaterbron De Wildert. Deze beschermde bron ligt onder een dikke kleilaag op zo’n 110 tot 195 meter diep. Ongeveer 90 procent van het water dat Coca-Cola gebruikt in de fabriek komt uit deze bron.

Via het Bronwater Beschermingsplan is het voedingsgebied van de waterbron in Dongen beschermd tegen mogelijke vervuiling. Coca-Cola heeft hiervoor als eerste in de Europese voedingsmiddelenindustrie het Gouden EWS-certificaat van het European Water Stewardship voor duurzaam waterbeheer ontvangen.

Duurzame suikerbieten

Ook is Coca-Cola nauw betrokken bij duurzame teelt van agrarische ingrediënten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de suikerbieten waarvan Coca-Cola de suiker gebruikt. Wist je dat er op zo’n 68.500 hectare suikerbieten worden geteeld in Nederland? Dat zijn bijna 140.000 voetbalvelden!

De telers zijn druk bezig met duurzaamheid om de bodem gezond en goed te houden. Suiker Unie, de grootste suikerleverancier van Coca-Cola, kreeg in 2015 en in 2016 de gouden standaard voor haar duurzame landbouwprogramma met bietentelers van het Sustainable Agriculture Initiative.

Meer lezen? Kijk op cocacolanederland.nl/duurzaamheid

Reageer op dit artikel