nieuws

Jörgen Raymann: ‘Probeer eens zelf een kip te slachten’ (video)

Voedselproductie

Jörgen Raymann: ‘Probeer eens zelf een kip te slachten’ (video)

‘Probeer een echte kip te slachten, het brengt je dichter bij de kip, het geeft je meer liefde voor de kip en als je hem zelf hebt geslacht, hebt geplukt en hebt klaargemaakt, dan zul je ook zien dat je de hele kip zult eten en er meer van zult genieten.’ Aan het woord is een grappige, maar serieuze cabaretier Jörgen Raymann op de jaarlijkse persbijeenkomst van de Stichting Kip Promotie, gehouden op 15 september in het Bomencentrum in Baarn.

Of Nederlanders ook werkelijk overgaan tot het slachten van kip en het daarna eten van de hele kip, bijvoorbeeld de pootjes (een delicatesse volgens Raymann) is de vraag. Wie de gepassioneerde Raymann over kip aan het woord hoort, zal in ieder geval de overweging maken.

Alle onderdelen

Raymann vertelde over de lessen op zijn vroegere school in Suriname. Hij leerde er alle onderdelen van de kip door kennen. En over zijn eigen kip die tijdens een verjaardag werd genuttigd. Aan de aanwezigen bracht hij over wat er komt kijken bij het slachten van een kip en en passant gaf hij het geheim van zijn lekkerste barbecuegerecht prijs (video). In een interview geeft hij aan welke onderdelen van de kip je kunt eten (video).

Kipfilet

Vooralsnog zijn Nederlanders vooral kipfileteters,ongeveer 65 procent van de kipconsumptie bestaat hieruit. De brancheorganisatie De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi ) ziet wel een lichte kentering, steeds meer andere onderdelen worden gegeten. De kipsector is er blij mee, maar algemeen secretaries Peter Vesseur van Nepluvi (video), verwacht niet dat Nederlanders al massaal op de kippevoetjes zullen overgaan. ‘Vanuit het perspectief van duurzaamheid is kiezen voor meer delen van de kip positief’, Aldus Vesseur.

Kipconsumptie

De cijfers over de kipconsumptie laten zien dat steeds meer Nederlanders de reguliere kip verruilen voor andere kipconcepten. In 2014 was het aandeel gangbare kipproducten nog 83,1 procent, in 2015 was dit gedaald naar 69,6 procent. Het aantal nieuwe kipconcepten, zoals beter leven etc., steeg van 1,9 procent in 2014 naar 13,7 procent in 2015. De omzet van biologische kippen is met zo’n 3 procent geen harde groeier. Scharrelkippen daarentegen nemen in aantal toe (13,6 procent in 2015).

Antibiotica

Tijdens de bijeenkomst ging Nepluvi-bestuursvoorzitter Gert-Jan Oplaat nog in op het terugdringen van antibiotica in de vleeskuikensector. ‘Sinds de invoering van de regelgeving die het antibioticagebruik beperkt in 2009, is het gebruik met 71 procent gedaald. Daarmee doen we het erg goed ten opzichte van andere sectoren en het buitenland.’ Met een een plan  van aanpak wil de sector een nog grotere reductie voor elkaar krijgen.

Reageer op dit artikel