nieuws

Omzet biologische producten nog steeds in de lift

Voedselproductie

Omzet biologische producten nog steeds in de lift

De omzet voor biologische levensmiddelen is afgelopen jaar flink gestegen. In supermarkten groeide de omzet met 18,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

In de supermarkten groeit het aandeel biologisch veel sneller dan de omzet van reguliere producten. Ook de eerste helft van 2016 zette deze groei door. De omzetstijging van de totale hoeveelheid levensmiddelen was in het afgelopen jaar ruim 3 procent. In vergelijking met de 18,7 procent groei van de biologische markt groeit deze sector veel sneller dan de reguliere markt.

Besef groeit

‘Consumenten kiezen steeds vaker voor producten die aangetoond dier- en mileuvriendelijk zijn’, vertelt directeur Bavo van de Idsert van Bionext, een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid, biologische landbouw en voeding.

‘Biologisch is al jaren een groeimarkt, steeds meer partijen beseffen dat en springen in op deze trend. Een gemiddeld groeicijfer voor biologisch van 11,5 procent in 2015 is daarvan het bewijs’.

Promotie biologische producten

Vandaag begint de Bio10daagse, een periode waarin er veel aanbiedingen zijn van biologische producten. Ook deze actieperiode lijkt bij te dragen aan de groei van biologisch. Afgelopen jaar was een omzetstijging van biologische producten te zien van 22 procent ten opzichte van de voorafgaande weken.

Meer biologische boeren

Sinds dit jaar is er volgens Bionext een nieuwe trend gaande. Steeds meer reguliere boeren willen omschakelen naar biologische landbouw, het aantal meldingen bij Skal Biocontrole neemt toe.

Om biologische producten te mogen aanbieden moet een reguliere boer eerst twee jaar biologisch te werk gaan. Een belemmering voor omschakeling vormen de grondprijzen. Biologische boeren hebben meer grond nodig, bijvoorbeeld om het dierenwelzijn te vergroten.

Reageer op dit artikel