nieuws

‘Doelstellingen akkoord productverbetering van minister en industrie dreigen niet gehaald te worden’

Voedselproductie

‘Doelstellingen akkoord productverbetering van minister en industrie dreigen niet gehaald te worden’

De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond betreuren het dat de zoutinname van de Nederlandse bevolking in de afgelopen tien jaar niet is gedaald. Dat zeggen de organisaties in een reactie op het vandaag verschenen rapport van het RIVM waarin de zoutinname van de Nederlanders is beschreven.

Hoewel minister Schippers in haar aanbiedingsbrief bij het RIVM-rapport zelfregulatie van de industrie naar voren haalt bij het reduceren van zout in levensmiddelen, geven de vier organisaties aan dat de doelstellingen van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat Minister Schippers met de voedingsindustrie sloot, niet gehaald dreigen te worden.

 

Mooie woorden
‘Tachtig procent van de zoutinname is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen’, schrijven de organisaties in hun reactie. ‘Ondanks alle mooie woorden van de levensmiddelenindustrie om zout in voedingsmiddelen te verlagen, hebben hun inspanningen niet geleid tot een lagere zoutinname door de Nederlandse bevolking. Een hoge zoutconsumptie verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hart- of vaatziekten. Bovendien kan te veel zout zorgen voor nierschade.’

 

Akkoord
Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling uit 2014 tussen de voedingssector en minister Schippers omvat doelstellingen tot en met 2020 ter vermindering van zout, suiker en vet in bewerkte voedingsmiddelen. Dit moet leiden tot een gezonder productaanbod. Nederlanders krijgen per dag gemiddeld negen gram zout binnen, terwijl zes gram de maximale hoeveelheid is die aanbevolen wordt door de Gezondheidsraad.

 

Aanpak voeding cruciaal
Volgens de vier organisaties kunnen consumenten nu vrijwel onmogelijk voldoen aan de aanbevelingen voor gezonde voeding van de Gezondheidsraad. ‘Zij hebben amper keuzevrijheid, doordat alle voedingsproducenten (fabrikanten, horeca, catering) veel zout, verzadigd vet en suiker verwerken in voedingsmiddelen. Juist ook in alledaagse producten’, aldus het gezamenlijk schrijven van Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond.

 
Reactie CBL
Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de teleurstellende zoutverlaging echter niet direct te herleiden naar het zoutgehalte in producten. De organisatie geeft aan verrast te zijn over de uitkomst van het RIVM. Uit onderzoek van het NVWA blijkt, in tegenstelling tot dat van het RIVM, dat het zoutgehalte in levensmiddelen tussen 2011 en 2015 is gedaald met 6,8 procent. ‘Toen wij het op ons namen om het zoutgehalte significant te verlagen, wisten wij dat het een proces van de lange adem zou worden. Er is helaas geen quick fix om de samenleving gezonder te laten eten en drinken. Naast productherformulering (minder zout, suiker, vet) promoten supermarkten ook de consumptie van verse groente en fruit, bewegen, zelf koken en meer kennis over de productie en bereiding van voedsel’, aldus het CBL.

Reageer op dit artikel