nieuws

Groenteverwerkers: we hebben dezelfde agenda als Foodwatch

Voedselproductie

Groenteverwerkers: we hebben dezelfde agenda als Foodwatch

Ons allerhoogste doel is dat de groenteconsumptie gezondheidsvoordeel oplevert, stelt de groenteconservenindustrie verenigd in brancheorganisatie VIGEF in een verklaring. Vanaf de nieuwe oogst in de zomer 2017 beloven de fabrikanten slagen te maken met zout- en suikerreductie.

Hiermee reageert de brancheorganisatie op de bevindingen van Foodwatch. Uit hun onderzoek bleek dat producenten aan bijna de helft van de potten en blikken groente suiker toevoegen.

VIGEF stelt dat ze dezelfde agenda heeft als Foodwatch, alleen is ze de ngo nu een stap voor.

Suikerreductie

“Er loopt op dit moment al een project gezamenlijk -met andere groente verwerkende fabrikanten waarbij het doel is om in 2017 weer een volgende grote stap in de reductie van zout en suiker te zetten”, zegt woordvoerder Peter Rijnhout..

VIGEF acht het belangrijk dat ondanks de lage bijdrage (1-2%) van groenteconserven aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suiker, dat er op het bestaande assortiment verbeteringen plaats moeten blijven vinden.

Rijnhout: “Gezien ons track record als branche en de eerste proeven die wij hebben gedaan verwachten wij weer mooie slagen te kunnen maken. Op dit moment lopen er consumentenonderzoeken en wij zullen vanaf de nieuwe oogst in 2017 (zomermaanden) de suiker en zoutreductie implementeren.”

Zout

Afgelopen jaren daalde de hoeveelheid toegevoegd zout in groenteconserven al met 30%. “Ook de hoeveelheid toegevoegd suiker is op het zelfde moment gereduceerd.”

Het is goed om naar de hoeveelheid toegevoegde suiker te kijken, aldus VIGEF. Maar meer dan de helft van de groenteconserven bevat geen suikers en daar komen steeds meer producten zonder toegevoegde suikers in het schap bij, vertelt Rijnhout.

Reageer op dit artikel