nieuws

Voedselverspilling in ziekenhuizen kan omlaag

Voedselproductie

Voedselverspilling in ziekenhuizen kan omlaag

Jaarlijks verspillen ziekenhuizen die op een traditionele manier koken ongeveer 40 procent van het ingekochte voedsel. Dat kan minder, blijkt uit Wagenings onderzoek.

Wageningen Food & Biobased Research heeft een meetmethodiek ontwikkeld die voedselverspilling binnen ziekenhuizen in kaart brengt. Gebaseerd op onderzoek bij meerdere Nederlandse ziekenhuizen berekende de WUR dat er per ziekenhuis ongeveer €50.000 à €150.000 per jaar bespaard kan worden. Dit is afhankelijk van het type en de omvang van de zorginstelling. Meer dan tien ziekenhuizen pasten de methode succesvol  toe, zegt de WUR. Zorginstellingen zoals het UMC Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp deden mee aan het onderzoek.

 

Ziekenhuizen die op een traditionele manier koken voor patiënten moeten veel weggooien. Ruim 40 procent van de warme maaltijden belandt in de prullenbak. Bij ziekenhuizen die het op een modernere manier doen, is dit bijna de helft minder.

 

Diepvriesmaaltijden

De Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn zijn twee jaar geleden ‘om gegaan’. “Voorheen kookten we hier vers en gokten we hoeveel mensen een bal gehakt wilden, hoeveel vis en hoeveel een omelet”, vertelt hoofd voeding Hendri Markvoort aan NOS. “Uiteindelijk houd je dan veel over.” 

 

In 2014 stapten de ziekenhuizen over op diepvriesmaaltijden. “We pakken nu precies het aantal maaltijden dat we nodig hebben.” Daardoor belandt er niet alleen minder voedsel in de afvalbak, maar is er ook minder personeel nodig. “Het scheelt het ziekenhuis op jaarbasis enkele tonnen aan kosten.”

 

Reageer op dit artikel