nieuws

Productnieuws: abonnement op supplementen

Voedselproductie

Productnieuws: abonnement op supplementen

Na een lancering in Denemarken twee maanden geleden, maakt de Nederlandse startup TakeDaily het vanaf begin februari voor iedereen in Nederland mogelijk om vierwekelijks een op maat samengesteld pakket (zie foto) voedingssupplementen in huis te halen.

De motivatie voor de lancering in Nederland is volgens oprichter Marc Lucas dat ’Nederlanders een eenduidig, persoonlijk advies missen over hoe voedingssupplementen een rol kunnen spelen in een gezonde levensstijl.’

 

Diëtisten en voedingswetenschappers

Voor de inhoud van de supplementen (vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren) worden diëtisten, farmaceuten en een voedingswetenschapper (Voeding en Gezondheid aan universiteit Wageningen) geraadpleegd.

Op dit moment is Kirsten McCarroll de enige Nederlandse diëtist in het team van de startup. Ze verklaart: ‘In de toekomst wordt het team vermoedelijk uitgebreid met Nederlandse diëtisten. Er is tot die tijd een nauwe samenwerking met de diëtisten in Denemarken.’

Op maat

Het concept start met het online invullen van een vragenlijst waarin onder meer geslacht, het ervaren van stress, het energieniveau, het dieet (plantaardig of niet) en de mate waarin iemand buiten komt worden nagevraagd.

Take Daily heeft een algoritme ontwikkeld dat automatisch de juiste supplementen combineert en rekening houdt met een verantwoorde dosering. De diëtist is telefonisch bereikbaar voor vragen en persoonlijk advies.

 

Vegetariërs

In de vragenlijst wordt gevraagd of je vegetariër bent. Deze doelgroep krijgt het advies ijzer en vitamine B12 in te nemen wegens het weglaten van vlees. In Nederland is een groot scala aan vleesvervangers verkrijgbaar. Het is belangrijk welke vleesvervangers met welke verrijkingen al genuttigd worden om overdosering te voorkomen. McCarroll zegt dat ‘achter de schermen hard gewerkt wordt dit op korte termijn in de vragenlijst op te nemen’.

 

Veganisten

Een veganistisch dieet wordt niet meegenomen in de intake, voor dit dieet dient naast ijzer en vitamine B12 gekeken te worden naar behoefte aan B2 en calcium. McCarroll: ‘Een veganist kan telefonisch contact opnemen voor persoonlijk advies. Ook hier dient in kaart gebracht te worden welke vleesvervangers met welke verrijkingen al genuttigd worden om op basis daarvan de behoefte te bepalen.

‘Indien de vraag van veganisten naar supplementadvies groot blijkt, zullen we een advies afgestemd op hen in het algoritme verwerken’, aldus McCarroll.

Reageer op dit artikel