nieuws

Productnieuws: Becel margarine met walnoot-, kokos- of avocado-olie

Voedselproductie

Productnieuws: Becel margarine met walnoot-, kokos- of avocado-olie

Margarine met walnootolie, met kokos- en amandelolie of met avocado- en limoenolie. Becel breidt met deze drie nieuwe plantaardige, lactose- en glutenvrije varianten zijn assortiment uit. Deze mogen het keurmerk voor veganisten voeren.

De originele margarine van Unilever bestaat uit een mix van onder meer koolzaad-, lijnzaad- en zonnebloemolie. Nu zijn er drie smaken aan het assortiment toegevoegd.

 

De nieuw toegevoegde oliën dragen voor vijftien procent bij aan het totaal van zeventig procent plantaardige oliën in de producten. Voor alle drie de margarines geldt volgens de margarinemaker dat ze bij vier besmeerde boterhammen (twintig gram margarine) een significante bijdrage leveren aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid omega-3- en omega-6-vetzuren. Becel claimt ‘Rijk aan omega 3’ op de verpakking. De bijdrage aan gezonde vetzuren levert Becel Original ook.

 

Wat is er nieuw aan deze lijn?

 

Wat de nieuwe margarines van de bestaande onderscheidt is het vernieuwde smaakpalet. De nieuwe margarines met andere smaken nodigen uit tot variatiemogelijkheden: zoals gebruik op een hartige wrap of bij zoet beleg.

 

‘De kokosolievariant (midden op de foto) bevat een deel kokosolie en amandelolie. Het product smaakt ook naar kokos en heeft een lichte amandelnoot’, licht een woordvoerder van Unilever toe. ‘De variant met avocado-olie (onderaan de foto) is frisser van smaak en smaakt bijvoorbeeld lekker onder komkommer of op een wrap met zalm’, aldus een persbericht. ‘Voor de zoetekauw is het aan te raden de Becel met kokosolie onder wat hagelslag te smeren. Die variant gaat goed samen met zoet beleg. De smaak van walnoot onder je sandwich met kaas maakt net dat extra verschil.’

 

Ook is de nieuwe lijn geschikt voor veganisten. Omdat de producten voldoen aan de voorwaarden voor een veganistisch keurmerk heeft de Vegetariërsbond toestemming gegeven voor het gebruik van het keurmerk.

Verschil Becel Original: vetpercentage


Vanuit voedingskundig oogpunt hebben de nieuwe Becel-varianten een iets andere samenstelling dan Becel Original. Ze bevatten meer totaal vet (70 g/100 g) dan Becel Original (45 g/100 g), en zijn hiermee qua vetpercentage gelijk aan Becel Gold. De inhoud aan verzadigde vetten is ongeveer gelijk aan Becel Gold (17-18 g/100 g) versus Becel Gold (16 g/100 g). De nieuwe Becel-varianten bevatten 51-52 g/100 g aan onverzadigde vetten, dit in vergelijking met Becel Gold (NL) welke 54g/100g bevat.

Keuze voor kokosolie


Op de vraag ‘waarom is voor kokosolie gekozen, een ingrediënt rijk aan verzadigd vet?’ reageert Unilever als volgt. ‘Kokosolie bevat inderdaad een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren, waaronder laurinezuur, een verzadigde vetzuur dat het LDL-cholesterol verhoogt. Vanuit voedingskundig oogpunt moet de samenstelling van het product worden bekeken in haar totaliteit. Het is een product gemaakt met een mix van zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie. Becel met kokosolie en amandelolie is hierdoor rijk aan omega 3 en bevat omega 6.’

 

Inhoud en zoutgehalte

 

Volgens Unilever past het product binnen de criteria van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aangezien het voldoet aan de schijfcriteria voor verzadigde vetten (25,7% vet is verzadigd vet) en zout (0,4 g/100 g).

De kuipjes van €1,99 bevatten 225 g en zijn kleiner dan Becel Original (250 en 500 g). Becel Original kost omgerekend 96 cent per 225 g. Een kuipje levert ruim twintig porties. In vergelijking met de Becel Original (0,2 g zout per 100 g) bevat de avocado-olie variant meer zout (1 g/100 g).

Reageer op dit artikel