nieuws

Computermodel helpt inname giftige stoffen uit schimmels verminderen

Voedselproductie

Computermodel helpt inname giftige stoffen uit schimmels verminderen

Om vroegtijdig de besmetting met mycotoxinen in granen te kunnen voorspellen, ontwikkelt het RIKILT Wageningen University & Research samen met een aantal Europese partners een elektronische toolbox.

Het doel is om de inname van mycotoxinen via voedsel te verminderen en jaarlijks tientallen miljoenen euro’s te besparen door oogstverliezen te beperken.

Door de klimaatverandering zal volgens de Wageningse onderzoekers waarschijnlijk een toename plaatsvinden van de besmetting van granen met mycotoxinen, giftige stoffen uit schimmels.

Minder gewasverlies

Door de groei van de giftige stoffen vroegtijdig te voorspellen, kan de teler de juiste keuzes maken als het gaat om onder meer het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor schimmels en het juiste oogstmoment.

Zo is er minder kans op gewasverlies en wordt de kans op besmetting van diervoeder en voedsel met mycotoxinen kleiner.

Wetenschappers en ICT-specialisten

In het Europese project zijn wetenschappers, ingenieurs en ICT -specialisten vertegenwoordigd uit 23 overheidsinstanties, wetenschappelijke en industriële organisaties uit elf landen.Advies op maat

De e-toolbox is onderdeel van het Europese project MyToolBox. Het doel van het project is een hulpmiddel te ontwikkelen waarmee bedrijven uit de gehele graan productieketen – van teelt tot aan diervoeder en voedsel  – op maat advies kunnen krijgen over beheersing en controle van mycotoxinen.


 

Reageer op dit artikel