nieuws

Productnieuws: Indiase Brit brengt gouden specerij naar de Nederlandse keuken

Voedselproductie

Productnieuws: Indiase Brit brengt gouden specerij naar de Nederlandse keuken

Mahbir Thukral (30) heeft een missie: saffraan laten inburgeren in de Europese keuken. Met zelfbedachte producten, zoals ijsblokjes voor hippe cocktails, wil hij de markt veroveren.

Mahbir Thukral is een Britse jongen van Indiase komaf, die sinds 2007 in Amsterdam woont. Als klein jongetje droomde hij al van een eigen bedrijf. Saffraan werd Thukrals product. Hij is dol op saffraan, maar vindt dat Europeanen het gouden kruid niet begrijpen.

 

Missie: Europeanen opvoeden

Ze snappen niet waarom het zo duur is, wat ze ermee moeten doen, dat het in het Oosten voor zoete gerechten wordt gebruikt en in het Westen juist voor hartige, constateert Thukral.

 

Dus begon hij aan een missie: de grootste importeur worden van saffraan van uitstekende kwaliteit. En de Europeanen opvoeden wat betreft het gebruik ervan.

 

Recepten met saffraan

In zijn keukentje begon hij te koken en bedacht hij recepten. Hij maakte rijstpudding, maar ook marmelade, appeljam en chocolade. En voor de liefhebber: saffraan in ijsblokjes, om hippe gin-tonics mee te maken.

 

Doodnormaal

Volgens Thukral moet saffraan niet ingewikkeld, duur en vreemd zijn. Eerder vergelijkbaar met oregano dat Europeanen tegenwoordig ook doodnormaal vinden. Daarom verwerkt hij het kruid in toegankelijke producten, zoals in een marmelade.

 

Nep of echt?

Vaak is wat in de supermarkt als saffraan verkocht wordt niet eens saffraan, maar zijn het gekleurde maismeeldraden. Dit liet De Keuringsdienst van Waarde in februari nog zien. Bekijk de aflevering hier 

 

Saffraan staat vooral bekend om de gele kleur die het afgeeft. Het heeft daarnaast een karakteristieke smaak: aards en muskusachtig, een klein beetje bloemig en zoet.

 

Prijs

In de supermarkt kosten een paar draadjes saffraan (een halve gram) nog net geen euro. De herkomt is vaak onduidelijk, blijkt uit de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. De saffraan van Mahbir Premium Indian Saffron kost iets meer dan dertien euro per gram.  De specerij is zo duur omdat het proces van telen en oogsten arbeidsintensief en precair is.

Reageer op dit artikel