nieuws

‘Thee en kaas gaan goed samen’

Voedselproductie

‘Thee en kaas gaan goed samen’

Een proeverij van kaas en thee was onderdeel van de zevende editie van de Food Professional Day. Kazen van Zeijerveld en thee van Dilmah werden op elkaar afgestemd. “Door de warme thee smelt de kaas. Dat trekt de smaak omhoog. Thee biedt een podium aan de kaas.”

Zuivel was het thema van de zevende editie van de Food Professional Day. Een bezoek aan het FrieslandCampina Innovatiecentrum kon dan ook niet op het programma ontbreken. Aldaar konden de aanwezigen op elkaar afgestemde combinaties van kaas en thee proeven onder leiding van theesommelier Robert Schinkel en Timme Helmes, kaasexpert bij Zeijerveld.

 

Thee en kaas

Volgens Schinkel is thee en kaas een waanzinnige combinatie. “Door de warme thee smelt de kaas. Dat trekt de smaak omhoog. Thee biedt een podium aan de kaas.” Zo blijkt Senchathee (groene thee) goed te passen bij zoute kazen en milde Camembert en volgens de sommelier past het ook goed bij cheesecake. Volgens de theekenner gaat oolongthee in Nederland populairder worden. Het past goed bij Rotterdamse oude kaas. “In Azië  is het al heel groot.” De bezoekers proeven tot slot ook nog een gerookte Lapsang Souchoung die whiskeyliefhebbers ook lekker vinden. Het past mooi bij de truffelkaas die we ook proeven.

 

De mogelijkheden van biest

Een ander interessant verhaal op het programma omvatte de mogelijkheden van biest zoals verteld door Jan Smink, boerenzoon en kok bij sterrenrestaurant De Librije. Smink gebruikt de biest afkomstig van de boerderij van zijn ouders in de keuken van het restaurant. Biest is de melk die een koe direct nadat het kalf geboren is, produceert. Het bevat veel afweerstoffen die een jong kalfje nodig heeft. Een koe produceert meer biest dan een kalf kan consumeren. Hij haalt de biest op bij zijn ouders en gebruikt het om een custard te maken. Hij gebruikt geen biest die binnen 12 uur is geproduceerd. Dat kunnen mensen niet verteren. Hij gebruikt de biest die tussen de 12 en 24 uur na de bevalling is geproduceerd.

 

Hij vertelt dat in Nieuw-Zeeland en Australië biest meer wordt geconsumeerd. Sporters gebruiken gevriesdroogde biest in de vorm van een pil om snel weer op krachten te komen, ook zieke mensen consumeren het product. In het restaurant verwarmt hij de biest tot 80 graden. “Dan is de biest het veiligst.” Smink gebruikt het in desserts, het geeft een heel romige textuur. Omdat biest veel meer eiwit en vet bevat dan normale melk hoeft hij geen bindmiddel toe te voegen om het te binden tot custard.

 

Reageer op dit artikel