nieuws

‘Voedingsindustrie verspilt miljarden euro’s aan vervangen E-nummers’

Voedselproductie

‘Voedingsindustrie verspilt miljarden euro’s aan vervangen E-nummers’

Fabrikanten die E-nummers vervangen door andere ingrediënten doen dat puur voor de marketing. Ze spelen hiermee in op het wantrouwen dat consumenten koesteren tegenover de Europees goedgekeurde hulpstoffen.

Dit stelt microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger in een interview in de Volkskrant naar aanleiding van haar nieuwe boek ‘Ode aan de E-nummers.’ Volgens Hertzberger (32) maken E-nummers ons leven beter en kunnen we ze daarom b eter “omarmen in de strijd tegen obesitas en klimaatverandering, in plaats van die innovaties weg te zetten als gevaarlijk of onnatuurlijk.”

Wegpoetsen etiket

Maar waarom vervangen fabrikanten hun E-nummers door andere ingrediënten? “Dat is pure marketing. E-nummers zijn de best geteste, veiligste stofjes die je binnen krijgen. Maar producenten weten dat veel mensen E-nummers wantrouwen, en dus proberen ze die van hun etiketten weg te poetsen”, aldus Hertzberger.

Clean label

Clean label mag dan jarenlang het modewoord zijn in de voedingsindustrie, de microbioloog vindt het een verspilling om hier energie in te steken.
“Miljarden euro’s en manuren worden verspild aan het vervangen van E-nummers waar helemaal niets mis mee is, behalve dat één of andere voedingsgoeroe hier onrust over zaait.”

Nitriet

Bedrijven signaleren onrust onder consumenten over E-nummers en nemen maatregelen, vertelt Hertzberger. “Klinkt nitriet te chemisch voor de consument? Oké, dan gebruiken we wel snijbiet. Klinkt natuurlijker, ook al zit snijbietsap vol nitraat dat wordt omgezet in nitriet. Gelukkig maar want nitriet beschermt vlees tegen de bacterie Clostridium botulinum, waar je doodziek van kunt worden.”

Transparantie voedingsmiddelenindustrie

De NRC-columnist snapt best waar de angst voor E-nummers onder consumenten vandaan komt. “Als één of andere multinational iets maakt achter gesloten deuren waar je totaal geen zicht op hebt dan kan dat leiden tot wantrouwen.” Hertzberger lijkt hiermee op te roepen tot meer transparantie in de voedingsmiddelenindustrie. 

Reageer op dit artikel