nieuws

Productnieuws: Maggi beperkt E-nummers: ‘Mensen willen etiket begrijpen’

Voedselproductie

Productnieuws: Maggi beperkt E-nummers: ‘Mensen willen etiket begrijpen’

Niet alleen wil Maggi de groenteconsumptie bevorderen, het merk van Nestlé zet ook in op zoutreductie bij zijn maaltijdmixen. Ook mijdt het bedrijf het liefst E-nummers. Maar hoe behouden de producten dan hun smaak en consistentie? ‘We vervangen zout niet door E621.’

Maggi propageert de consumptie van meer groente bij zijn maaltijdmixen, zo berichtte Voeding Nu onlangs. Naast de focus op groente werkte het bedrijf de afgelopen jaren aan zoutreductie.

 

Zoutverlaging

Maggi is al sinds 2012 bezig zout stap voor stap te reduceren in alle Maggi-producten. Zij streven ernaar in 2018 te kunnen voldoen aan de WHO-norm van vijf gram zout per persoon per dag. Het bedrijf benadrukt dat voldoen aan deze norm geen einddoel is.

Tussen 2012 en 2016 heeft Maggi 48 van hun producten in zout verlaagd; de helft van het assortiment. De betreffende producten wil Nestlé niet noemen. Het gaat om producten uit de categorieën sauzen, mixen, drinkbouillon, vloeibare bouillon en droge soep.

 

Reductie maaltijdmixen

Nestlé neemt zoutreductie in drie Maggi-maaltijdmixen als voorbeeld. Zo is de Ovenschotel prei-kerrie met 8% in zout gereduceerd ten opzichte van de originele samenstelling. ‘Hollands pannetje Sperziebonen jachtsaus is met 14% zout teruggebracht: van 3.9 g naar 3 g per persoon en Hollands pannetje prei/kip met 11%: van 3.6 g naar 2.9 g per persoon’, aldus het bedrijf. ‘De gemiddelde zoutverlaging van de hele maaltijdmixrange was 16% in 2016 ten opzichte van 2015.’

 

Langdurig proces

‘Als we een specifiek product veranderen, wordt een nieuwe receptuur opgesteld en wordt deze geproefd en getest onder consumenten. Vervolgens wordt er in de fabriek gekeken naar de mogelijkheden om de aanpassingen op fabrieksschaal door te voeren en volgt nog een proef- en testronde’, aldus de woordvoerder van het bedrijf.

‘Het gehele proces neemt in totaal meestal meer dan een jaar in beslag.’ Momenteel is de chef bezig met zoutverlaging in 18 producten, waaronder producten die eerder al verlaagd zijn. Deze komen in 2017 of begin 2018 op de markt.

 

Conservering en persbaarheid

Nestlé geeft aan dat de zoutreductie in Maggi-recepten niet eenvoudig is. Technische obstakels in fabrieken zijn er volgens Nestlé op diverse vlakken. Zoals het vervangen van de conserverende functie van zout.

‘Maar ook treden uitdagingen op als het gaat om persbaarheid bij het maken van bouillonblokjes. Daarnaast helpt zout soms om textuur en structuur te behouden tijdens koken (bijvoorbeeld in pasta en noedels). Voor al deze vlakken zijn we momenteel oplossingen aan het zoeken.’

 

Smaak van groente

Het bedrijf vertrouwt enerzijds op de geleidelijke smaakgewenning van minder zout, maar probeert ook extra smaak te geven aan de producten. ‘Maaltijdmixen zijn bijvoorbeeld vooral toegenomen in groenten die extra smaak geven’, aldus Nestlé.

‘Denk hierbij aan onze prei-kerrieschotel, waarin we de prei hebben verhoogd, dit is de grote smaakmaker. In de goulash hebben we een extra paprika aan het recept toegevoegd.’

 

E621

Om de smaak goed te houden speelt Nestlé met specerijen en soms met kruiden. ‘Waar we zout uit de receptuur halen vervangen we dat niet door mononatriumglutamaat of E621’, laat het bedrijf weten.

‘We gebruiken altijd producten die mensen kennen uit hun eigen keukenkastje. E621 valt daar niet onder en zal dus in steeds minder van onze recepturen worden toegevoegd.’

 

E-nummers ingewikkeld

Het weglaten van smaakmaker E621 doet Nestlé omdat ze merken dat steeds meer mensen de achterkant van een verpakking lezen. Het bedrijf wil beantwoorden aan de groeiende behoefte van mensen om te begrijpen wat er op een verpakking staat. Nestlé zegt te zien dat de zogenoemde taal van E-nummers voor veel consumenten behoorlijk ingewikkeld is. ‘Temeer omdat de meeste mensen deze taal niet leren spreken van huis uit of op school.’

‘Dat bewustzijn juichen we toe; we willen het lezen van verpakkingen actief stimuleren. Het betekent voor ons dat mensen graag bewuste keuzes maken en kiezen voor een gezonder eet- en leefpatroon.’

‘Het is dan ook logisch dat mensen willen begrijpen wat er op een verpakking staat’, vindt het bedrijf. ‘Daarom werken we aan simpele ingrediëntenlijsten met ingrediënten die mensen kennen.’

 

Honig’s E-nummergebruik

Concurrent Kraft-Heinz gaf op het Food Future Event 2017 aan al zo’n 2,5 jaar bezig te zijn E-nummers waar mogelijk te verwijderen uit zijn Honig-producten. Uit eigen onderzoek bleek dat consumenten de stoffen wantrouwen, hoe langer de naam is hoe meer aversie ertegen bestaat.

Honig: ‘Wie gelooft er nu een multinational die zegt dat E-nummers door de Europese Commissie goedgekeurde hulpstoffen zijn?’. Het E-nummer E621 verving Kraft-Heinz door een kruidenmengsel.

Reageer op dit artikel