nieuws

Geen toegevoegd suiker meer en tot 25 procent minder zout in zomergroenteconserven

Voedselproductie

Geen toegevoegd suiker meer en tot 25 procent minder zout in zomergroenteconserven

Producenten van groenteconserven en supermarkten voegen vanaf de oogst van 2017 en 2018 minder zout en geen suiker meer toe aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. Dat kondigt de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie (VIGEF) vandaag aan in een persbericht. De nieuwe normen van de branche betreffen ruim 40 procent van alle groenteconserven in de winkelschappen.

Doperwten, wortels, de doperwten-wortelcombinatie en jonge kapucijners worden voortaan zonder toegevoegd suiker en verwerkt de eindproducten zullen tot 25 procent minder zout bevatten. Ingemaakte tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Ook in mais in pot en blik zal voortaan minder zout zitten.

Vervolg op eerdere zoutreductie

Het voornemen van de branche om toegevoegd suiker en zout te verminderen is onderdeel van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie met 30 procent sinds 2012.

Geleidelijke vervanging

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn (Baltussen conservenfabriek B.V., Bonduelle, COROOS Conserven B.V. en HAK B.V.) vallen onder de nieuwe normen. Ze gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De producten met minder zout en zonder toegevoegd suiker vervangen gedurende die periode geleidelijk de oude producten.

Minieme bijdrage aan dagelijkse inname

Ruben Bringsken, voorzitter van de groente- en fruitverwerkende industrie (VIGEF), onderschrijft de ondernomen acties door de groente- en fruitsector. ‘Aan groenteconserven wordt – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – al weinig tot geen suiker en zout toegevoegd: het eten ervan draagt voor minder dan 1 procent bij aan de dagelijkse inname van zout en suiker’, voegt hij toe. ‘De gezondheidswinst die we kunnen behalen door het dagelijks eten van voldoende groente staat bij ons altijd voorop.’

Toekomstige vermindering: wintergroenten

Behalve de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van het zout- en toegevoegd suikergehalte in ‘wintergroenten’, appelmoes en receptuurproducten (conserven met toevoegingen zoals rode kool met appel en specerijen en spinazie à la crème). De suiker- en zoutreducties voor de nieuwe oogsten worden in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel