nieuws

Ontwerper ontwikkelt ‘gezonde’ bonbon voor zwangere vrouwen

Voedselproductie

Ontwerper ontwikkelt ‘gezonde’ bonbon voor zwangere vrouwen

Ontwerper Naomi Jansen (27) ontwikkelde bonbons met voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde zwangerschap. Ze wil zo zwangere vrouwen inspireren om gezond en gevarieerd om te gaan met de dagelijkse voeding.

Symbool voor voedingsbehoeften

‘De vullingen van de bonbons zijn met zorg samengesteld en afgestemd op de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde zwangerschap’, aldus Jansen.

‘De chocobombes vormen geen vervanging voor een gevarieerde dagelijkse voeding, maar een symbool voor het besef welke voedingsstoffen belangrijk zijn tijdens de zwangerschap.’

Drie bonbons, drie trimesters

De zwangerschap wordt onderverdeeld in drie trimesters, elk gekenmerkt door specifieke ontwikkelingen van de foetus. Voor ieder trimester is er een doosje met drie bonbons, gevuld met voedingsstoffen ondersteunend aan de betreffende fase van de zwangerschap (Foto 2).

De smaken die de ontwerpster in samenwerking met de chocolatier ontwikkelde zijn onder andere spinazie & sinaasappel, gember & munt, rode biet & limoen, framboos & doperwt en vijg & groene appel.

Diëtisten Marja Haak van diëtistenpraktijk Marja Haak uit Leiden en Bianca Besselink van diëtistenpraktijk Peace N’ Food uit Deventer reageren op de zoete creatie.

‘Leuke aanvulling op gevarieerde voeding’

Haak: ‘Toen ik het filmpje over chocobombes bekeek (zie hieronder) was mijn eerste reactie: ‘Wat creatief en leuk!’. Het is een totaal andere manier om met voeding om te gaan en ik vind het een goed doordacht concept.

Goed onderbouwd

Het is goed onderbouwd, gezien zij samenwerkt met een onderzoeksinstituut van het Máxima Medisch Centrum. Ook is het concept mooi vormgegeven, gekeken naar de drie verschillende doosjes met chocobombes die gelijk staan aan drie trimesters van de zwangerschap.

Bijdrage aan voedingsstoffen

Ook riep het concept een aantal vragen op. Hoeveel draagt een bonbon bij aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden calcium, ijzer, foliumzuur en overige voedingsstoffen? Hoeveel kan of moet je er per dag eten?’, vraagt Haak zich af. ‘Deze informatie ontbrak in het filmpje en is wel essentieel voor een goede beoordeling en een goed gebruik. Ik ben wel nieuwsgierig geworden hoe een bonbon met spinazie –sinaasappel of een zalm avocadobonbon smaakt.’

Origineel initiatief

Diëtist Bianca Besselink: ‘Chocobombes vind ik ten eerste een leuk en origineel initiatief voor zwangeren. Tijdens de zwangerschap kan een vrouw ineens veel zin hebben in zoete producten, zoals chocolade. Chocobombes sluiten hier goed op aan en het bevat ook substanties van verschillende gezonde voedingsmiddelen, zoals spinazie en avocado.

Suiker en dextrose

Om die reden is het misschien een meer verantwoorde keuze dan gewone chocolade. In de ingrediëntenlijst valt mij het volgende op: de Chocobombes bevatten inderdaad onder andere spinazie, avocado en yoghurt en lijken in eerste instantie om die reden een gezondere variant. Chocobombes bevatten net zoals gewone chocolade ook witte chocolade, suiker en dextrose.

Foliumzuur en calcium

Ik vraag mij af of het eten van Chocobombes, zoals in het filmpje gezegd wordt, daadwerkelijk kan bijdragen aan een hogere inname van bepaalde voedingsstoffen zoals foliumzuur en calcium. Dan moet een zwangere sowieso dagelijkse meerdere bonbons eten. De vraag is of het dan nog gezond of gezonder is dan gewone chocolade.

Foliumzuursupplement

Vóór en tijdens de zwangerschap is het onmogelijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur (400 µgram) uit voeding te halen. Hiervoor moet een vrouw vanaf de zwangerschapswens en tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap dagelijks een foliumzuursupplement nemen.

Leuk extraatje

Een gezonde en gevarieerde voeding daarnaast blijft naar mijn mening dan ook de enige manier om het lichaam van alle voedingsstoffen te voorzien tijdens de zwangerschap. Chocobombes kunnen naar mijn mening wel af en toe als een extraatje gegeten worden.’

Reageer op dit artikel