nieuws

Zuivelsector bundelt krachten in voorspellen gezondheidsvoordelen

Voedselproductie

Zuivelsector bundelt krachten in voorspellen gezondheidsvoordelen

Het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (NIZO), Royal Friesland Campina en NutriLeads slaan de handen ineen met het zogenaamd CHALLENGE-consortium. Het doel is het ontwikkelen van innovatieve en hoogwaardige producten die helpen bij de weerstand tegen infecties. Een ander doel is het bieden van toegang tot betaalbare voorspellende onderzoeksmodellen.

Alwine Kardinaal, projectleider bij NIZO, het instituut dat expert is op gebied van onder andere productkwaliteit, ingrediënten en processing, licht het consortium toe. ‘Het bundelen van krachten bij onderzoek stelt ons in staat om stappen te zetten in het voorspellen van gezondheidsvoordelen, met behulp van ‘human challenge studies’ (klinische trials).’

Human challenge models

Binnen de voedingswetenschap in het bijzonder vormen ‘human challenge studies’ een belangrijk middel om te ontdekken of en hoe reacties in het lichaam fysiologisch werken en welke actieve bestanddelen in producten een lichamelijke respons veroorzaken bij gezonde onderzoeksdeelnemers.

Immune modulating plant polysaccharide

Ruud Albers, CEO van NutriLeads, een Wagenings bedrijf dat gezondheidsbevorderende ingrediënten ontwikkelt, zegt te geloven in het gebruik van het human challenge model. ‘Het consortium biedt een logische vervolgstap in het onderbouwen van effecten op de werking van het immuunsysteem. In ons geval het effect van een nieuw type polysaccharide: immune modulating plant polysaccharide.’

Productverbetering

Marjolijn Bragt, onderzoeksleider bij FrieslandCampina legt uit dat het zuivelbedrijf graag wil bijdragen aan het voeden van de wereldbevolking en focust zodoende op het verbeteren van zijn producten, om aan de vraag van de consument te kunnen voldoen. De innovatieve kracht van het consortium is volgens Bragt te vinden in de evaluatie van biomarkers voor zuigelingen en kinderen.

Subsidie

Het CHALLENGE-project heeft een totaal budget van 3,7 miljoen euro, waarvan 1,5 miljoen gecofinancierd wordt door de Europese Unie en EFRO OP-Oost. De subsidie is toegekend in het tweede kwartaal van 2017. De eerste resultaten zullen later dit jaar beschikbaar zijn.

Reageer op dit artikel