nieuws

EFSA: herzie limieten glutaminezuur en glutamaten

Voedselproductie

EFSA: herzie limieten glutaminezuur en glutamaten

De ADI voor van glutaminezuur afgeleide glutamaten (E 620 – E 625)dient maximaal 30 mg/kg lichaamsgewicht te zijn, stelt EFSA naar aanleiding van een re-evaluatie van de onderzoeken naar schadelijke effecten van deze aminozuren.

Het EFSA panel on Food Additives and Nutrient Sources (ANS) stelde in haar opinie geen schadelijke effecten vast in darmen, erfelijk materiaal (ontstaan tumoren) of vruchtbaarheid, maar concludeerde op basis van een studie naar effecten op de ontwikkelingen van het zenuwstelsel dat de NOAEL-grens bij 3.200mg/kg lichaamsgewicht ligt. Rekening houden met de onzekerheidsfactor van 100 stelt EFSA de ADI vast op 30 mg/kg voor de glutaminezuur (E 620) en de daarvan afgeleide glutamaten (E 621 – E 625). 

 

Hoofdpijn en hogere bloeddruk

De ADI van 30 mg/kg ligt onder het niveau waar mensen in de regel reageren op de glutamaten met het MSG symptoom complex waaronder blozen, zweten, moe (> 42.9 mg/kg lichaamsgewicht/dag), hoofdpijn (85.8 mg/kg), verhoogde bloeddruk (150 mg/) en verhoogde insuline productie (> 143 mg/kg). 

 

Te hoge innames

EFSA keek ook naar de innames van glutamaten en constateerde dat diverse bevolkingsgroepen via hun voeding te veel van deze smaakversterkers innamen. Toddlers (1-3 jr) en children (3-9 jr) krijgen gemiddeld hoeveelheden binnen boven die van de MSG-syptom complex liggen, terwijl minstens 95% van de infants (3-12 mnd), toddlers, children en adolescents (10-17 jr) dergelijke te hoge hoeveelheden via de voeding consumeren.

Behalve als additief komen glutamaten ook van nature voor in tal van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld tomaten, sojasaus en bepaalde kaassoorten.

 

Bijdrage voedingsmiddelen

Categorieën voedingsmiddelen die belangrijk bijdragen aan te hoge innames zijn de zogeheten ne bakery wares (waaronder biscuits, knäckebröd, matzes, toast en cakes) bij de toddlers, children, adolescents, adults (18-64 jr) en ouderen (>65 jaar)en voor de infants vooral soep en bouillon. 

 

Adviezen Europese Commissie

Op basis van haar bevindingen adviseert het ANS-panel van EFSA de Europese Commissie om de maximale limieten te herzien, vooral in de categorieën voedingsmiddelen die sterk bijdragen aan de te hoge innames: fijne bakkerijwaren, soepen, bouillons, sauzen, vlees en vleesproducten en kruiden en specerijen (seasonings) en voedingssupplementen. Tevens adviseert EFSA om de grenswaarden voor arseen en lood in de glutamaten te verlagen. 

 

Geen schadelijke effecten

Tot voorheen waren voor de glutamaten geen ADI vastgesteld bij gebrek aan bewijs en indicaties van schadelijke effecten van deze stoffen op, noch in 1990 door het Scientific Committee on Food, noch door JECFA, een expertpanel van FAO/WHO, in 2006. In sommige studies werden wel gewichtstoenames van nieren en/of milt in ratten gevonden maar deze werden niet als schadelijk bestempeld. In de studie naar neurale effecten werd directe toediening van de aminozuren aan pasgeboren niet meegenomen.

De EU staat momenteel toe dat er aan voedingsmiddelen maximaal 10 g glutamaat aan een kilogram voedingsmiddel wordt toegevoegd.

 

Reageer op dit artikel