nieuws

FNLI en Inproba nuanceren satésausonderzoek Questionmark (UPDATE)

Voedselproductie

FNLI en Inproba nuanceren satésausonderzoek Questionmark (UPDATE)

Een derde van de pindasauzen uit de Nederlandse supermarkt bestaat voor meer dan twintig procent uit suiker. Bijna een kwart bevat te veel zout. Dit concludeert Questionmark in de satésauswijzer.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) vindt het onderzoek wat kort door de bocht. Ook Inproba levert kritiek.

 

Op de laatste plaatsen in de wijzer staan twee varianten van Inproba met bijna 33 procent aan suikers en een, volgens het Voedingscentrum, te hoog zoutgehalte. Zowel Inproba als FNLI reageren op het onderzoek.

Suiker

Hoewel een onbewerkte pinda zelf ook suikers bevat (ongeveer vier procent), worden er aan alle onderzochte pindasauzen suikers toegevoegd. Veertien van de 43 satésauzen bestaan voor meer dan een vijfde uit suikers, aldus Questionmark.

Uitschieters binnen het onderzoek zijn de varianten van Inproba en Conimex, die voor bijna een derde uit suikers bestaan.

23% te zout

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum mag een portie saus (30 gram voor satésaus) niet meer dan 0,5 gram zout bevatten.

Tien van de 43 pindasauzen bevatten meer dan 1,7 gram zout per 100 gram. Uitschieters naar boven zijn Inproba, Sum & Sam en Wijko met meer dan twee gram zout per 100 gram. De pindasaus met het minste zout is Verstegen natriumarm.

Inproba: vertrouwde smaak behouden

Leonie Kroes, communicatiemanager bij Inproba, geeft aan dat Inproba contact heeft gehad met Questionmark. Inproba heeft op het onderzoek aan te merken dat er verkeerde vergelijkingen gemaakt zouden zijn. ‘Zo heeft Questionmark bijvoorbeeld productinformatie van zowel bereide als onbereide producten gebruikt. Geen goed vergelijk.’, aldus Kroes.

Inproba heeft volgens Kroes de reductie van suiker en zout al langer hoog in het vaandel staan, ook voor Inproba satésauzen.

Volgens Jurre Zwinkels van Questionmark klopt de vergelijking wel. ‘Om een eerlijke vergelijking tussen onbewerkte en bewerkte satésauzen te kunnen maken, zijn wij in zes gevallen van onbewerkte sauzen uitgegaan van de voedingswaarden van het bereide product. Zodoende zijn kant-en-klare sauzen én nog te bereiden sauzen prima met elkaar te vergelijken.’

Het is echter een lastige kwestie, omdat Inproba niets aan de vertrouwde smaak wil veranderen. Er wordt gekeken naar zout- en suikerreductie voor zover dat mogelijk is. Suiker heeft ook een conserverende werking. ‘Omdat wij zo weinig mogelijk kunstmatige toevoegingen zoals conserveermiddelen toevoegen, vervult suiker deze functie.’

Palmolie

Er zijn drie sauzen van respectievelijk Calvé, Conimex en Hela die nog steeds palmolie gebruiken, waarbij risico’s op milieu- en mensenrechtenproblemen niet kunnen worden uitgesloten, stelt Questionmark.

Roundtable on Sustainable Palm Oil

Het gebruik van palmolie met een duurzaamheidskeurmerk van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) is volgens Questionmark een stapje in de goede richting, maar nog steeds is het verschil met niet-duurzame palmolie klein. Hela is het enige merk waarbij er op de verpakking en de website niets te vinden is over het gebruik van duurzame palmolie.

De andere twee producenten gebruiken weliswaar RSPO-gecertificeerde palmolie, maar melden dat niet op de verpakking. Dit was alleen te achterhalen via hun website.

FNLI: Nuancering op zijn plek

De FNLI is positief over het doel van Questionmark om consumenten te helpen met informatie over productherkomst en -bewerking. Zo wordt de transparantie van de levensmiddelenindustrie bevordert, volgens Suzanne Rotteveel, communicatiemanager bij FNLI. ‘Het helpt consumenten een bewuste keuze te maken’.

Maar op een paar punten gaat Questionmark wat de FNLI betreft kort door de bocht. Zo wordt het gebruik van palmolie door Calvé en Conimex per definitie als ontoereikend bestempeld.

FNLI: Niet alle data klopt

Sommige cijfers en percentages in het onderzoek kloppen niet. Zo zit er in de Conimex Pindasaus mild (plek 37 bij een totaal van 43 geteste producten) niet een derde maar een een kwart suiker, benadrukt Rotteveel. Dit schetst een verkeerd beeld over het aandeel suiker in het product.  

Zwinkels legt uit dat Questionmark zijn gegevens betrekt van webshops van online supermarkten. Natuurlijk verschillen voedingswaarden van een product per supermarkt weleens, geeft hij toe.

‘Maar dan gaan wij altijd uit van de etiketinformatie op het product zelf. Conimex Pindasaus mild is zo’n product. De webshops van Jumbo en Albert Heijn geven andere voedingswaarden weer dan de eigen website van Conimex. De data is dus wel degelijk correct. Voor ons is het dus al lastig genoeg om betrouwbaar inzicht te krijgen in de voedingswaarde van een product. Voor een doorsnee consument is dit haast onmogelijk.’

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

Rotteveel benadrukt dat de levensmiddelenindustrie zich via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling inzet om de samenstelling van producten te verbeteren, waardoor ze gemakkelijker in een verantwoord voedingspatroon passen.

Nieuwe normen nog niet voor satésaus

Zoals ook in het onderzoek van Questionmark is vermeld, zijn er nieuwe normen gesteld voor sauzen, aldus Rotteveel. Per 1 juli 2017 is de nieuwe norm voor rode pastasauzen en voor tomaten- & curryketchup ingegaan, wat een reductie van 5 tot 10 procent zout in deze producten betekent.

Voor satésauzen zijn (nog) geen concrete afspraken gemaakt, omdat rode sauzen het meest bij de Nederlandse maaltijd gebruikt worden en de bulk van de categorie betreft. Het Akkoord loopt tot 2020 waarin de categorie soepen en sauzen onder de aandacht blijft.  

Weging score

De productbeoordeling is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (40% van de score), de hoeveelheid zout per 100 gram (40% van de score) en de aanwezigheid van palmolie (20% van de score). Bij producten die nog niet kant-en-klaar zijn, is Questionmark uitgegaan van de voedingswaarden van het bereide product.

Reageer op dit artikel