nieuws

Consumentenbond: ‘Glutenvrije producten niet altijd gezonder’

Voedselproductie

Consumentenbond: ‘Glutenvrije producten niet altijd gezonder’

Veel glutenvrije producten bevatten meer suiker, zout en vet en minder vezels, vitaminen en mineralen dan vergelijkbare producten met gluten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De consumentenorganisatie vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf A-merkproducten met de glutenvrije variant.

 

Ontbijtkoek

De organisatie onderzocht onder andere de glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg. Het hoofdbestanddeel van ontbijtkoek is het glutenbevattende rogge, niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. De variant zonder gluten bevat in plaats van roggemeel maiszetmeel, aardappelzetmeel, lupinemeel en rijstebloem. Deze variant bevat per 100 gram 30kcalorieen meer en 1 gram minder voedingsvezels dan de reguliere variant. Ook bevat het lactose om de koek zijn smeuïge structuur te geven.

 

Minder vezels

Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten. Zo bevat de glutenvrije Koopmans pannenkoekenmix zeven keer minder vezels dan de 6-granenmix en zit in de Wasa glutenvrije crackers maar een derde van de vezels vergeleken met de volkoren versie. De cracker is ook twee keer zo zout. Volgens Wasa is dat nodig voor een rijke smaakervaring.

 

Duurder

De onderzochte glutenvrije producten zijn vaak duurder dan de reguliere variant. De glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn bijvoorbeeld zijn omgerekend 37 cent per stuk, terwijl de gewone stroopwafels 11 cent kosten. En ook de glutenvrije Wasa Gluten – och laktosfritt kost drie keer zoveel als de reguliere uitvoering. 

Reageer op dit artikel