nieuws

Foodwatch klaagt over ‘ultra-processed foods’

Voedselproductie

Foodwatch klaagt over ‘ultra-processed foods’

Foodwatch is een nieuwe opvallende campagne gestart die zich richt op ‘sterk bewerkte voedingsmiddelen’ in het algemeen. Uit eigen onderzoek van concludeert Foodwatch dat 70 procent van het supermarktassortiment bestaat uit ‘omstreden ultra-processed foods’.

Hoewel Foodwatch in de uitleg van de onderzoeksmethode direct stelt dat ‘sterk bewerkt fabrieksvoedsel’ niet ‘per definitie’ ongezond is, wekt de organisatie in het bericht de indruk dat de meeste producten in het schap van de supermarkten dat wel zijn. 

Ultra-processed foods

“Omdat steeds meer deskundigen, overheden en wetenschappers hun zorgen uitspreken over een deel van het voedselaanbod – de zogeheten ultra-processed foods – heeft foodwatch specifiek gekeken naar het aandeel van deze groep in de dagelijkse boodschappen”, aldus Foodwatch. 

Ziekten

Er wordt door de organisatie gesteld dat dit deel van het voedselaanbod buitenproportioneel bijdraagt aan sterk opkomende ziektes in de westerse wereld zoals hartziekten, diabetes (type 2) en diverse vormen van kanker. “Dit ligt vooral aan een overdaad aan suiker, vet en zout in deze producten en ontbreken van voldoende gezonde stoffen als vezels, vitaminen en mineralen”, aldus Foodwatch.

Onderzoeksopzet

Foodwatch selecteerde bij de drie grootste supermarkten in Nederland (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) middels een aselecte steekproef 651 voedingsproducten. De producten werden naar de mate van bewerking ingedeeld in 4 categorieën, volgens een door de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte systematiek: vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel (bijvoorbeeld verse groente, fruit, eieren, melk), bewerkte ingrediënten (bijv. fles olie, pot zout, enz.), bewerkt voedsel (bijv. kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis, ham, enz.) en sterk bewerkt voedsel (bijv. chips, hamburgers, ontbijtgranen, soepen, kant- en klare maaltijden, frisdrank, toetjes excl. Yoghurt, enz.).

Uitkomsten

70,5% (459 van de 651 onderzochte producten) viel in de categorie ‘ultra-processed foods’ (sterk bewerkt fabrieksvoedsel). 16% (106 producten) van de producten in de supermarkt is vers onbewerkt of licht bewerkt. 3% (19 producten) is een bewerkt ingrediënt. 10% (67 producten) is bewerkt voedsel. Zie het informatieblad onderzoeksmethode voor meer informatie over de onderzoeksmethode en indeling in categorieën.

Suiker, vet en zout

Foodwatch: “De veel gehoorde klacht over ultra-processed foods is dat er door de fabrikanten veel suiker, vet en zout aan wordt toegevoegd. Dit wordt ook bevestigd door ons onderzoek: aan meer dan driekwart (350 van de 459 producten, 76%) van dit fabriekseten is suiker toegevoegd. Aan 69% van de ultra-processed foods (315 van de 459 producten) is zout toegevoegd. Aan 93% van de ultra-processed foods (429 van de 459 producten) is suiker en/of zout toegevoegd.”

Reacties

Tot slot somt Foodwatch nog een aantal reacties op van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Hoogleraar Jaap Seidell en het Voedingscentrum, welke hier zijn te lezen.

Reageer op dit artikel