nieuws

Nitro-koffie (met stikstof) nieuwe koffietrend uit de Verenigde Staten 

Voedselproductie

Nitro-koffie (met stikstof) nieuwe koffietrend uit de Verenigde Staten 

Een bijzondere en nieuwe stap in de lange reeks van ‘koffie-experimenten’ is nitro-koffie. In Amerika is het inmiddels al erg populair, in Nederland nog ‘vrij’ onbekend. De vraag is of de Amerikaanse trend naar ons overwaait. Het kan in ons land al op een paar plekken van de tap gedronken worden. Maar wat is nitro-koffie eigenlijk?  

Nitro-koffie werd voor het eerst gebrouwen en aangeboden rond 2013, voornamelijk in kleine en onafhankelijke koffietentjes in Amerika. Nitro-koffie is een koude vorm van koffie waaraan stikstof (nitrogen) is toegevoegd. Hierdoor krijgt hij een romige textuur. De stikstofkoffie wordt vaak direct uit de tap geserveerd, maar is ook verkrijgbaar in flesjes.

Ontwikkeling van Nitro-koffie

Nate Armbrust, voedselwetenschapper bij Stumptown Coffee Roasters in Portland, Oregon, heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van nitro-koffie. Begin 2013 zocht hij uit hoe koude en romige koffie met bubbels wordt gemaakt zonder smaakverlies. Hij besloot vervolgens om stikstofgas aan het brouwproces toe te voegen. Volgens het tijdschrift Chemical and Engineering News, werd zijn stikstof bevattende koude koffie toen romiger en voller van smaak.

Oorspronkelijk een biertap

Stikstoftaps zijn niet nieuw. Ze zijn bekend geworden door Ierse bierbrouwerijen. De meeste biervaten bevatten koolzuurgas, maar sommige bieren worden met stikstof onder druk gezet en getapt waardoor er een rijke schuimlaag ontstaat. Stikstofgas lost niet makkelijk op in water waardoor het brouwsel (Ierse bier of nitro-koffie) een dikker en fluweelachtig mondgevoel geeft. Om stikstof in de vloeistof te krijgen, heeft de tap een zogeheten restrictieplaat. Hierin zitten veel kleine gaatjes waar de drank doorheen wordt gedrukt.

Bijkomend voordeel

Een bijkomend voordeel van het toevoegen van stikstof is de langere houdbaarheid van de koffie. Het oxidatieproces wordt erdoor vertraagd en de zure en bittere smaken van het koffiebrouwsel worden vermeden.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Kaldi koffie & thee bracht de koffietap deze zomer naar Nederland. Aan de Herengracht in Amsterdam kon je de eerste nitro-koffie van de tap krijgen. De koffie met stikstof wordt gezien als een gezonder alternatief voor ijskoffie waaraan vaak suiker wordt toegevoegd. De koffietap gaat de komende tijd verschillende Kaldi-vestigingen af, Apeldoorn is nu aan de beurt.

Meer zien van het brouwproces? Klik dan hier

Reageer op dit artikel