nieuws

Test Consumentenbond: ‘Een derde van de bezorgsushi ondermaats’

Voedselproductie

Test Consumentenbond: ‘Een derde van de bezorgsushi ondermaats’

Op bijna een derde van de sushi van bezorgrestaurants die de Consumentenbond onlangs testte, zitten te veel bacteriën. De test bestond uit 160 sushimonsters van twintig verschillende bezorgrestaurants. Ten opzichte van een vorige test in 2015, is er in het algemeen vooruitgang in kwaliteit bij bezorgrestaurants te constateren.

De meeste van de aangetroffen bacteriën duiden volgens de bond op een slechte hygiëne bij de bereiding. De versheid van de bezorgsushi is in veel gevallen wel in orde, aldus de bond.

 

Lab-onderzoek

De Consumentenbond bestelde bij twintig bezorgrestaurants in Amersfoort, Breda, Groningen, Leiden en Rotterdam vier soorten sushi. Bij elk restaurant werd op twee verschillende dagen dezelfde bestelling gedaan. De sushi werd vervolgens in een laboratorium onderzocht op bacteriën die aantonen dat de sushi niet vers is, op bacteriën die aantonen dat er niet hygiënisch gewerkt is en op ziekmakende bacteriën.

 

Vuile handen

Van de twintig onderzochte bezorgrestaurants scoren er negen onvoldoende op hygiëne. Dit wordt vaak veroorzaakt door het werken met vuile handen en snijplanken. Bij drie restaurants was de versheid ver onder de maat; de sushi is dan waarschijnlijk te warm of te lang bewaard. Zowel het beste als het slechtst scorende restaurant zitten in Leiden: SushiPoint Leiden krijgt een 9,6 en Sushi Time Leiden een 2,5. Bij Sushi Time Leiden is de sushi niet hygiënisch klaargemaakt èn niet vers. Op twee van de acht onderzochte sushimonsters van Sushi Time Leiden zit bovendien een ziekmakende bacterie, aldus de bond.

 

Ketens

In de test zaten de producten van vier ketens, elk met twee vestigingen in verschillende steden. SushiPoint scoort met beide vestigingen (Breda en Leiden) uitstekend en ook van Shabu To Go behalen beide locaties (Amersfoort en Rotterdam Coolsingel) goede scores. Het beeld bij Sumo Sushi Express is wisselend. De locatie in Breda eindigt op de tweede plaats, terwijl de vestiging in Groningen maar net een voldoende krijgt. Ook de onderzochte locaties van Sushi Time scoren uiteenlopend: Amersfoort scoort een 6,7 terwijl Leiden onderaan eindigt.

 

Eerdere sushitest in 2015

In 2015 onderzocht de Consumentenbond all-you-can-eat sushi. 64% van de 160 onderzochte monsters bevatte destijds te veel bacteriën en geen enkel restaurant had zowel de hygiëne als de versheid op orde. De hoogstscorende restaurants behaalden maar net een voldoende (5,9).

Reageer op dit artikel