nieuws

TLR: ongevaarlijke doses fipronil in koekjes en kippenvlees

Voedselproductie

TLR: ongevaarlijke doses fipronil in koekjes en kippenvlees

Laboratorium TLR vond ongevaarlijke hoeveelheden fipronil in koekjes en kippenvlees. Het door de NVWA geaccrediteerde lab onderzocht de afgelopen zestien dagen in opdracht van handel en supermarkten producten waarin eieren zijn verwerkt.

TLR benadrukt tegenover de NOS dat de aangetroffen concentraties van het bloedluisbestrijdingsmiddel fipronil niet schadelijk zijn voor de mens.

TLR-directeur Harm Jansens wil niet zeggen van welk bedrijf de koekjes afkomstig zijn of waar het kippenvlees voor is bestemd. Het commerciële lab zal de resultaten terugkoppelen aan de opdrachtgevers die verdere besluiten zullen nemen, zegt Jansens tegen de NOS.

Commerciële bedrijven schakelen geaccrediteerde labs als TLR in omdat ze niet willen wachten op de onderzoeksuitkomsten van de NVWA. In de regel duurt het daar vijf dagen voordat ze bekend zijn. “Wij hebben de volgende dag al de uitkomst”, vertelt de TLR-directeur.

Geen recall

Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) benadrukt dat ondanks de vondst van fipronil in koekjes en kippenvlees “er geen gevaar is voor de volksgezondheid.” Volgens Geluk zitten de gevonden concentraties ver onder de toegestane dagelijkse hoeveelheid. “Er komen dan ook geen terugroepacties”, zegt ze in de Telegraaf.

Onderzoeksraad voor de Veiligheid

Omdat de fipronil-affaire zich als een olievlek lijkt uit te breiden, buigt ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zich over de zaak. De raad wil weten waarom het verboden middel niet eerder is opgemerkt en wat de rol van de overheid en pluimveesector hierbij is.

Ook de informatievoorziening richting consument neemt het adviesorgaan ook mee in haar onderzoek.

Eerder uitte oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid Pieter van Vollenhoven kritiek op de NVWA over haar rol in de fipronil-affaire.

Reageer op dit artikel