nieuws

Update: Trek in paprikachips? Check de verschillen op verzadigd vet, zout en suiker

Voedselproductie

Er zijn opvallende verschillen in kenmerken van gezondheid en duurzaamheid van paprikachips. Dat concludeert de Stichting Questionmark op basis van haar onderzoek naar 22 varianten. Paprikachips van het Albert Heijn huismerk AH Basic en het budgetmerk Crackito bevatten door het gebruik van palmolie zes tot tien keer meer verzadigde vetten dan andere varianten paprika chips en bungelen onderaan de chipswijzer.

Questionmark, dat onderzoek doet naar de gezondheid en duurzaamheid van producten in de supermarkt, vergeleek 22 soorten paprikachips op het gehalte aan zout, suiker en verzadigd vet. Ook keek de stichting naar de duurzaamheid van de productie. De ambachtelijke chips van Hoeksche kwam er door de lage hoeveelheid zout (0,8 g/100 g) als beste uit, al is de hoeveelheid verzadigd vet (vv), (4,4 g/100 g), ten opzichte van de nummer twee Lays Stax Paprika (vv 2,5 g, zout 1,1 g) en drie Jumbo Biologische Paprika Chips (vv 2,8 g, zout 1,5 g) wat hoger*.

Zoutzakjes
Op de derde plek van onderen van de Questionmark Chipswijzer bungelen chips van de variant Lays Sensations die maar liefst zestig procent meer zout bevat (2,3 g/100 g) dan de reguliere variant van deze chipsproducent. Ook is er suiker aan toegevoegd. Helemaal onderaan in de vergelijking staat de paprikachips vanAlbert Heijn met zijn huismerk AH Basic met maar liefst 20 gram verzadigd vet per 100 gram. De een na laatste plaats is voor het budgetmerk Crackito met 17 gram verzadigd vet. Beide chipsvarianten bevatten bovendien vooral palmolie waardoor ze volgens de index van Questionmark ook slecht scoren op het aspect duuzaamheid.

Ondoordacht gebruik palmolie
Volgens Questionmark is het ‘ondoordachte gebruik van palmolie een typisch geval van bijdragen aan de wereldwijde race to the bottom. Albert Heijn en Plus kiezen beide voor palmolie in hun huismerkchips zonder op de verpakking iets te vermelden over het type palmolie of waar deze vandaan komt. Dit terwijl bekend is dat voor palmolieplantages grote hoeveelheden tropisch regenwoud onherstelbaar gekapt worden en dat de lokale bevolking en arbeiders vaak oneerlijk behandeld worden. De keuze voor palmolie met het zogeheten RSPO-certificaat zou een eerste stap in de goede richting zijn’, aldus de stichting.

Zout en verzadigd vet
Questionmark geeft aan dat zout de belangrijke graadmeter is in de chipswijzer. Suiker telt niet mee in de ranking, maar het gehalte is wel weergegeven in de chipswijzer.* De vijf best scorende chipsvarianten Hoeksche, Lays Stax, Jumbo Biologisch, Go Pure en AH Biologisch zijn alle vijf voorzichtig met het toevoegen van zout (en suiker).

Ovenchips
Het valt op dat de ovenchips in de test minder verzadigde vetten bevatten, maar doorgaans drie keer meer suikers dan gefrituurde aardappelchips.

Reactie Albert Heijn
In een reactie op de test geeft Albert Heijn  desgevraagd aan dat de palmolie in AH Basic Paprikachips gemaakt is met RSPO-gecertificeerde palmolie. ‘Desalniettemin waren we al van plan de palmolie te vervangen door zonnebloemolie omdat zonnebloemolie een gezondere vetzuursamenstelling heeft. Dit gaat op korte termijn gebeuren’, aldus AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh.

Testopzet
* De Questionmark chipswijzer is gebaseerd op de etiketteninformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid verzadigde vetten per 100 gram (33% score), de hoeveelheid zout per 100 gram (33% score), de aanwezigheid van palmolie (16,6% score) en de toekenning van een Biologische keurmerk (16,6% score). 
Suikers worden niet meegenomen in de vergelijking. Aangezien de bovenste vijf chipsfabrikanten gelijk scoorden is de hoeveelheid suikers uiteindelijk doorslaggevend voor de definitieve ranking, aldus de makers van de test.

Foto's

Reageer op dit artikel