nieuws

Wafels worden teruggehaald vanwege fipronil

Voedselproductie

Wafels worden teruggehaald vanwege fipronil

Op aandringen van de fabrikant hebben verschillende supermarkten aangesloten bij de Superunie gisteren de eigen merk mini-eierwafels en sneeuwwafels uit de schappen gehaald omdat ze het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten.

Zij verwachten nog meer van zulke stille terugroepacties.

Koekjes

Het AD schrijft ook dat Albert Heijn maandag twee varianten Lotus-koekjes uit de winkels verwijderde. Het ging om de madeleines en de frangipane. Eerder haalde het bedrijf ook al koekjes van de markt in Frankrijk en België. Volgens AH-woordvoerder Menno van der Vlist gaf Peijnenburg aan dat in deze twee koekjes sporen fipronil werd gevonden. “Deze koekjes lagen in 40 AH-winkels in de grensstreken. Op basis van deze informatie hebben we de koekjes uit de winkel verwijderd.”

Bij Albert Heijn is het terughalen van wafels niet aan de orde. “Het gaat net om de koekjes of wafels waarin de specifieke eieren zijn gebruikt. Dat kan verschillen per wafelproducent en per batch.”

Kalfsvlees

Minister Schippers meldde aan de Tweede Kamer dat Chickfriend ook de matig toxische stof amitraz zou hebben gebruikt voor de bestrijding van de vliegen bij kalveren.

Onder de zeven bedrijven zijn vijf pluimveebedrijven, een vleeskalverbedrijf en een gemengd handelsbedrijf met pluimvee en vleeskalveren. Alle bedrijven zijn op 18 augustus bezocht door inspecteurs van de NVWA. Op het vleeskalverbedrijf waren geen kalveren aanwezig. Op basis van de uitkomsten wordt bezien of aanvullende acties nodig zijn. De resultaten van de bemonstering van het gemengde bedrijf zijn nog niet bekend. De kalveren op het gemengde bedrijf worden geblokkeerd voor de slacht totdat de uitslagen van het amitraz onderzoek bekend zijn.

Reageer op dit artikel