nieuws

Alpro schaalt Nederlandse sojateelt op

Voedselproductie

Alpro schaalt Nederlandse sojateelt op

Alpro, de Belgische producent van plantaardige dranken, streeft naar meer lokale sojateelt. De Nederlandse sojateelt wordt gestimuleerd en opgeschaald, om zo de ecologische voetafdruk te beperken.

Het is van belang voor Alpro dat de bonen duurzaam geproduceerd zijn, niet uit ontboste gebieden komen en niet genetisch gemanipuleerd zijn. Op dit moment haalt Alpro haar sojabonen uitsluitend in Europa en Canada. Sojabonen uit de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië worden niet gebruikt omdat er geen garantie is dat deze bonen GMO-vrij zijn.

Alpro

“Wij willen de sojateelt dichter bij huis brengen en ontwikkelen meer en meer lokale sojaproductie. Wij geloven sterk in de lokale productie van soja en de sterke banden met lokale agrarische gemeenschappen,” aldus Alpro.

Nieuwe projecten

Er zijn verschillende projecten opgezet om lokaal soja te kunnen aankopen. In Frankrijk is de sojateelt opnieuw gestart rond de fabriek in Issenheim. Ook in België trekt de sojateelt aan: Alpro is dit jaar opgestart met vijf landbouwers.

Nederlandse oogst

In 2015 is door Alpro een samenwerking opgezet met een vijftigtal Nederlandse landbouwers waarbij op 170 hectare grond lokaal geteelde soja geoogst is. In 2017 moet dit opgeschaald zijn naar 305 hectare. Agrifirm, een Nederlandse coöperatie die 17.500 Nederlandse landbouwers groepeert, heeft deze samenwerking mogelijk gemaakt.

VMT themanummer over plantaardige eiwitten

Volgend maand publiceert VMT een themanummer over plantaardige eiwitten. Daar kunt u meer lezen over soja uit eigen land.

Reageer op dit artikel