nieuws

Gepersonaliseerde melk dankzij genetica (VIDEO)

Voedselproductie

Gepersonaliseerde melk dankzij genetica (VIDEO)

Door nieuwe kennis uit de genetica kunnen speciale varianten van melk worden ontwikkeld voor mensen met specifieke behoeften.

Dit betoogt Henk Bovenhuis tijdens zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Fokkerij en genetica aan Wageningen University & Research.

Verschillende samenstelling

Bovenhuis legt uit dat Nederlands zwartbonte koeien allemaal witte melk produceren, maar dat de samenstelling ervan erg verschilt per koe. Melkvet bestaat uit meer dan 100 vetzuren. ‘De bijdrage van de vetzuren aan het totale vetgehalte kan erg verschillen per koe.’

Ook vertelt Bovenhuis dat de samenstelling van het eiwit en de mineralen grote verschillen toont.

‘Genetische verschillen tussen individuele koeien kunnen worden gebruikt om koeien te identificeren die verschillende types melk produceren. Productdifferentiatie dus, op basis van de genetica van melkvee. Dit is interessant voor consumenten en melkveehouders gezien de producten een grotere marge hebben.’

Zinkrijke babyvoeding

Zink is een essentieel sporenelement, in het bijzonder voor baby’s. Sommige koeien produceren melk met een bovengemiddeld percentage zink. Door middel van een DNA-test kunnen deze koeien geïdentificeerd worden. Deze melk kan dus extra interessant zijn voor fabrikanten van babyvoeding, aldus Bovenhuis.

Fosfaatefficiëntie

Volgens de kersverse professor verschillen koeien ook in de manier waarop ze omgaan met fosfor. De fosforbehoefte verschilt sterk per koe. Inspelen op die verschillen kan de fosfaatefficiëntie van de Nederlandse zuivelsector verhogen.

Ook bij andere mineralen verschilt de genetische variatie tussen koeien. Een overschot aan mineralen leidt tot inefficiëntie, een tekort kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Infrarood analyse en genomica

‘Aanvullende informatie komt uit infrarood analyses van de melk. Samen met genomica kunnen we de mineralenhuishouding van individuele dieren mogelijk veel beter voorspellen,’ aldus Bovenhuis.

‘Ook methaanemissies kunnen op vergelijkbare wijze worden voorspeld. Het terugdringen van dat broeikasgas is van groot belang voor de zuivelsector. Als we de genetische verschillen meenemen in onze berekeningen kunnen we de methaanuitstoot van individuele koeien waarschijnlijk beter inschatten.’

 

Reageer op dit artikel