nieuws

Nieuwe inzichten in de werking van synthetische zoetstoffen

Voedselproductie

Nieuwe inzichten in de werking van synthetische zoetstoffen

Een mengsel van synthetische zoetstoffen zoals sacharine en cyclamaat geeft minder bittere smaken af dan elk van de zoetstoffen afzonderlijk. De verklaring voor dit fenomeen is echter al onduidelijk sinds de ontdekking ervan ruim zestig jaar geleden. Nieuwe inzichten geven een mogelijke verklaring.

Een studie in het tijdschrift Cell Chemical Biologie geeft mogelijk nieuwe inzichten in het langdurige vraagstuk over sacharine en cyclamaat. Volgens het onderzoek lijkt sacharine de activiteit te remmen van bittere smaakreceptoren die worden geactiveerd door cyclamaat. Andersom lijkt cyclamaat de activiteit te remmen van bittere smaakreceptoren die door sacharine worden aangezet.

Ongewenste smaken

‘Talrijke zoetstoffen vertonen ongewenste smaken waardoor hun gebruik in voedingsmiddelen en dranken wordt beperkt’, dit zegt hoofdauteur Maik Behrens van de studie, die verbonden is aan het Duitse instituut van Human Nutrition in Potsdam-Rehbruecke. ‘Bevindingen in het onderzoek bieden ons de middelen en kennis om manieren te vinden die leiden tot superieure zoetstofsamenstellingen.’

Calorievrije zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen worden in de voedingsindustrie veel gebruikt om energierijke en tandbederf-inducerende suikers in voedingsmiddelen te vervangen, om aan de wensen van de gezondheidsbewuste consument te voldoen. Behalve zoete smaakreceptoren, activeren veel van de suikervervangers bittere smaakreceptoren bij hoge concentraties. Om een ongewenste smaak te verhelpen is de voedingsindustrie continu aan het zoeken naar nieuwe samenstellingen van suikervervangers die tandbederf voorkomen en weinig of geen calorieën bevatten.

Verschillende concentraties

Behrens en zijn team hebben de verschillende smaakreceptoren op celniveau in de mens in kaart gebracht en hun reacties op verschillende concentraties van sacharine en cyclamaat getest.

‘Sacharine en cyclamaat behoren tot de oudste en bekende synthetische zoetstoffen. We konden met behulp van onze cel-analyse volledig nieuwe eigenschappen van deze moleculen ontdekken, namelijk hun bitter-blokkerend vermogen’, zegt Behrens.

Gedetailleerd vervolgonderzoek

De onderzoekers zouden alle activatie- en remmingsprofielen van de 25 menselijke bittere smaakreceptoren gedetailleerd moeten onderzoeken om aan te tonen of andere zoetstofmengsels ook wederzijdse remming van bittere smaakreceptoren tonen. In deze studie ging het specifiek om het mengsel van sacharine en cyclamaat.

 

Reageer op dit artikel