nieuws

Zorg om (veel) te zoute pizza’s

Voedselproductie

Zorg om (veel) te zoute pizza’s

Geen enkele pizza uit het koel- of vriesvak van de supermarkt voldoet aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum om als hoofdmaaltijd in de Schijf van Vijf te passen. De pizza’s zijn veel te zout concludeert Questionmark in de nieuwe Pizza margherita-wijzer.

Voedselproducenten, brancheorganisaties en de overheid hebben beloofd de zoutgehaltes in pizza’s terug te brengen, maar dit is tot op heden nog weinig gebeurd, becijferde Questionmark. Sinds 2013 is zout in diepvriespizza’s met slechts 0,1 gram per 100 gram gereduceerd.

Pizza margherita-wijzer

Questionmark is een onafhankelijke stichting die consumenten in staat wil stellen om met objectieve informatie over gezondheid en duurzaamheid van voeding een bewuste keuze te maken. Het bedrijf onderzocht zestien verschillende pizza’s uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Plus en Lidl en ontwikkelde aan de hand van de resultaten een Pizza margherita-wijzer.

De wijzer is gebaseerd op de etiketinformatie en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid energie en zout per 100 gram. Suikers werden niet meegenomen in deze vergelijking.

Zoutcriterium

Volgens de wijzer komt de minst zoute variant van Albert Heijn. Deze bevat 2,7 gram zout per pizza , maar daarmee voldoet dit product nog steeds niet aan het criterium van het Voedingscentrum  dat maximaal 2 gram zout per hoofdmaaltijd adviseert. Onderaan de wijzer staat  een merkloze pizza uit het schap van de Jumbo met in totaal van 7,4 gram zout. Dat is ruim 3,5 keer meer dan het maximale zoutcriterium per hoofdmaaltijd.

Volledige maaltijd

Een hele pizza margherita bevat al snel veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout en energie. Veel mensen beschouwen een hele pizza als volledige maaltijd. Hierdoor bepaalt het gewicht voor een belangrijk deel hoe gezond het belegde platte brood is. De kleinste pizza in de wijzer weegt 265 gram, terwijl de grootste met 460 gram bijna twee keer zo zwaar is.

Gezamenlijk akkoord

Hoewel er een Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) bestaat, waarin is afgesproken dat er gewerkt wordt aan onder andere zoutverlaging, ligt de verantwoordelijkheid nog steeds bij de producenten zelf.

Klik hier om direct naar de Pizza margherita-wijzer te gaan.

Reageer op dit artikel