nieuws

Bonenconsumptie vraagt om extra aandacht

Voedselproductie

Bonenconsumptie vraagt om extra aandacht

Nederlanders zetten steeds vaker bonen op het menu. Het afgelopen jaar kon de peulvrucht rekenen op een groei van tien procent. In totaal komt dit neer op ruim 1,1 miljoen kilo meer bonen op de Nederlandse borden. Ondanks dit positieve bonennieuws blijft de consumptie van peulvruchten nog achter bij de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

De Richtlichtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad bevelen een wekelijkse consumptie van peulvruchten aan. In de meeste huishoudens staan peulvruchten slechts eens in de drie weken op het menu, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2016 van het RIVM. Consumenten geven aan niet goed te weten wat ze met bonen kunnen en hoe bonen smakelijk bereid kunnen worden.

Gevarieerde bonenrecepten

Om de consument wekelijks op een inspirerende en smakelijke manier te herinneren aan bonen op het bord, is de beweging Blije Boon gestart, een samenwerking van bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retailers. Via de campagne BoonJour krijgen bezoekers via Facebook elke dinsdag gevarieerde bonenrecepten aangeboden. De campagne ging april 2017 van start en Inmiddels zijn ruim 2,6 miljoen mensen bereikt met BoonJour.

Bonen top vijf

Nederland kende jaren een vrij constante bonenconsumptie. Bruine bonen staan al jaren met stip op 1 als meest gegeten boon in Nederland, gevolgd door witte bonen in tomatensaus. De nieuwere boonsoorten zijn echter bezig met een opmars: kidneybonen, kikkererwten en linzen maken de top vijf compleet.

Snelste stijgers

De snelste stijgers zijn zwarte bonen, bonenschotels en bonenmixen, met een groei van ruim twintig procent in 2017. Maar ook de exotische boonsoorten zoals linzen, kikkererwten, kidneybonen en edamebonen worden al steeds vaker aan gerechten toegevoegd.

Mogelijk een vleesvervanger

Bonen bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines. Ze staan in het vak ‘vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten’ van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bonen zijn een goede vleesvervanger maar bevatten geen vitamine B12. Vitamine B12 wordt uit vlees, ei of zuivelproducten gehaald.  

Reageer op dit artikel