nieuws

Consumentenbond: kwaliteit vleesvervangers steeds beter

Voedselproductie

Consumentenbond: kwaliteit vleesvervangers steeds beter

Vleesvervangers worden steeds gezonder en lekkerder, concludeert de Consumentenbond in een onderzoek naar deze producten. Ook met de samenstelling lijkt het volgens de bond wel goed te zitten, vegetarische burgers bevatten veelal net zoveel eiwit en ijzer als vlees.

De Consumentenbond onderzocht 36 vegetarische burgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. De ‘vers plantaardige burger’ van Albert Heijn scoort het beste, gevolgd door de plantaardige bonenburger van Goodbite en de vegetarische hamburger van Garden Gourmet. Deze burgers zijn daarmee de meest volwaardige vleesvervangers uit de test.

Volwaardig alternatief

Vooral de vegetarische burgers op basis van soja-eiwit blijken een volwaardig alternatief voor vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. Burgers op basis van andere peulvruchten zoals linzen, kidneybonen en kikkererwten, bevatten gemiddeld 10 gram eiwit per 100 gram en groenteburgers 7 gram per ons.

Zoutgehalte verbeterd

Ook met het zoutgehalte gaat het de goede kant op vindt de bond. Bijna driekwart van de onderzochte burgers scoort (zeer) goed op het zoutgehalte en bevat gemiddeld 1 gram zout per burger (80 gram), terwijl dat gehalte in 2014 nog hoger lag en een probleem was.

De burgers op basis van soja-eiwit doen het op dit punt minder. Zo is de MC2 hamburger van de Vegetarische Slager wel wat minder zout dan in 2014, maar 1,8 gram zout per burger is nog steeds te veel. De vegetarische hamburger van Marqt ‘effe anders’ vormt het hoogtepunt met 4 gram zout, terwijl het etiket juist een extreem laag zoutgehalte van 0,043 gram belooft.

Lastig te onderscheiden

De smaakt van de vleesvervangers wordt er eveneens steeds beter op. Dat maakte de Consumentenbond op uit de reacties van een testpanel van 40 consumenten. Bijna een derde van het panel kon de pasta met mager rundergehakt niet onderscheiden van de vegetarische pasta. Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische ‘kipstukjes’ bleek het verschil lastig te proeven. Dertig procent van de proevers vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan die met echte kip.

Minder milieu-impact

De consumentenbond berekende van elf vleesvervangers ook de duurzaamheid ten opzichte van vlees. Het vervangen van gehakt en rundvlees door vegetarisch gehakt en vegaburgers betekent vijf keer minder uitstoot van CO2. Ook het water- en landgebruik is tot een factor vijf lager. 

Reageer op dit artikel