nieuws

HAK oogst kidneybonen van Nederlandse bodem

Voedselproductie

HAK oogst kidneybonen van Nederlandse bodem

Groentefabrikant HAK heeft deze week voor het eerst kidneybonen geoogst van Nederlandse grond. De exotische bonensoort wordt normaliter in Noord-Amerika geteeld en geoogst, maar blijkt ook goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen.

De test met kidneybonen op Nederlandse grond maakt onderdeel uit van een reeks aan proeven die de groentefabrikant HAK uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Als de kwaliteit en de kwantiteit van Nederlandse oogst voldoet aan de normen van HAK, zal de groentefabrikant de productie van Nederlandse kidneybonen verder opschalen.

Lokale teelt

Op dit moment wordt ruim 70 procent van de groenten van HAK geteeld binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. De overige 30 procent, waaronder een aantal peulvruchtsoorten, koopt het bedrijf uit Noord-Amerika in. Soortgelijke peulvruchten van Nederlandse bodem voldoen nog niet aan de kwaliteitseisen van HAK.

Noord-Amerika

Voor de productie van kidneybonen werkt HAK al jaren samen met telers in Noord-Amerika waar deze bonen van oudsher goed groeien, zoals in Canada. ‘De klimatologische omstandigheden in Canada zijn anders vergeleken met Nederland’, verklaart Adri den Dekker, Inkoopdirecteur HAK. ‘De winters zijn (erg) koud en de zomers behoorlijk warm. Dit gekoppeld aan de grondsoort en de technische vaardigheden van de telers, maakt dat een gewas na een groeitijd van ongeveer 90 dagen geoogst kan worden. In Nederland ligt dit meer in de buurt van de 120 dagen. Voor een kidneyboon is dit geen probleem, bij sommige andere peulvruchten is dat wat moeilijker.’

Vier hectare

De kennis en ervaring van de Noord-Amerikaanse boeren wordt nu door HAK ingezet om te onderzoeken welke bonensoorten ook in Nederland kunnen worden geteeld.

De groentefabrikant zaaide afgelopen seizoen vier hectaren in met het zaad van Nederlandse kidneybonen, zowel de kleine als de grote rode kidneyboon. De bonen zijn begin oktober geoogst.  Deze kidneybonen van Nederlandse grond komen terecht in de stazakken en in de potten van HAK.

Exotische bonensoorten

‘HAK is van plan om in de toekomst meer exotische bonensoorten naar Nederland te halen als de teelt technisch mogelijk is’, vervolgt Adri den Dekker. ‘De vraag naar “voeding van dichtbij” én naar peulvruchten groeit gestaag.’

‘Als toekomstige proeven ook slagen, kunnen we in de toekomst grotere hoeveelheden Nederlandse kidneybonen oogsten. Daarnaast onderzoeken we hoe andere bonensoorten het doen op de Nederlandse grond.’

Reageer op dit artikel