nieuws

Supplementen bevatten niet de beloofde hoeveelheid jodium

Voedselproductie

Supplementen bevatten niet de beloofde hoeveelheid jodium

Jodiumsupplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten op de verpakking zetten en daarmee overtreden zij de wet.

De Consumentenbond onderzocht zeven supplementen met jodium op basis van kaliumjodide en vijf op basis van kelp. Drie van de vijf onderzochte kelpsupplementen bevatte veel meer of juist veel minder jodium dan het etiket aangeeft.

Scheikundig proces

Kaliumjodide is dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout en wordt via een scheikundig proces gemaakt.  Kaliumjodide zit in reguliere vitaminepreparaten zoals multivitaminen. De door de Consumentenbond onderzochte preparaten met kaliumjodide blijken de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium te bevatten.

Jodiumrijke zeewiersoort

Kelp is een zeewiersoort die van nature rijk is aan jodium. Uit het onderzoek blijkt dat kelpsupplementen niet altijd de beloofde hoeveelheid jodium bevatten. Zo constateerde de onderzoekers dat het kelpsupplement van Bonusan slechts tien procent jodium blijkt te bevatten van de hoeveelheid jodium dat op het etiket staat. Dat komt neer op vijftien microgram in plaats van de vermelde 150 mcg.

Fout herstellen

‘Wij zullen er alles aan doen om deze fout zo goed mogelijk te herstellen. Dit doen we enerzijds met een ‘recall’ en anderzijds met een herzien product dat volledig aan de labelclaim voldoet’, belooft Bonusan.

Onmisbaar voor de schildklier

Ook het kelpsupplement van Orthica bevat minder jodium dan de fabrikant vermeldt: 100 mcg in plaats van 150 mcg. Jodium is onmisbaar voor het goed functioneren van de schildklier, een vlindervormig orgaan in de hals dat de stofwisseling reguleert.

Bij Lamberts stopt de fabrikant juist meer jodium in het supplement dan op de verpakking is aangegeven. Op het etiket staat 150 mcg, terwijl uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er 240 mcg in zit.

Jodium in brood

De meeste bakkers gebruiken bakkerszout, verrijkt met jodium, zodat consumenten via brood de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen. Omdat het gebruik van bakkerszout niet meer verplicht is, kiezen sommige (biologische) bakkers ervoor het niet (meer) te gebruiken. Consumenten die weinig brood eten of alleen glutenvrij of biologisch brood, wordt aangeraden een supplement met jodium te gebruiken.

Wettelijk toegestaan

De kelp-preparaten van A. Vogel en Solgar bevatten wel de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium. En ook de zeven preparaten met kaliumjodide (vijf multivitaminen en twee jodiumdruppels) blijven allemaal binnen de marges van de afwijking die wettelijk is toegestaan.

Wil je extra informatie lezen over het onderzoek naar jodiumsupplementen, weten wie het risico lopen op een jodiumtekort en welke broodsoorten geen jodium bevatten? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel