nieuws

NVWA: zeewierburger geen acuut gevaar voor de gezondheid

Voedselproductie

NVWA: zeewierburger geen acuut gevaar voor de gezondheid

De NVWA onderzocht de zeewierburger van The Dutch Weed Burger (TDWB) en komt tot de conclusie dat het jodiumgehalte geen gevaar vormt voor de gezondheid van de consument.

De Consumentenbond deed afgelopen zomer melding bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat de burger mogelijk gevaarlijk hoge hoeveelheden jodium zou bevatten. De bond vond in één zeewierburger van 85 gram zo’n 7500 microgram jodium.

De NVWA vond echter één derde hiervan (2600 microgram) en onderschrijft het onderzoek van de Consumentenbond niet.

Incidentele inname

Mark Kulsdom, oprichter van TDWB, benadrukt de gezondheid van incidentele inname. “Teveel van hetzelfde is nooit goed en een eenzijdig dieet is ook geen aanrader. Een incidentele inname van een hogere dosis jodium is voor een gezond mens geen enkel probleem, mits je geen schildklieraandoening hebt. Voor gezonde mensen is dit een gezond, klimaat- en diervriendelijk alternatief.”

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum adviseert terughoudend te zijn om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten. “Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit,” vertelt woordvoerder Jasper de Vries.

Volgens Kulsdom is het gecultiveerde zeewier uit de Oosterschelde dat wordt gebruikt voor zijn zeewierburger uitgebreid getest op aanwezigheid van een grote hoeveelheid elementen. “Het gaat met name om schimmige zeewierproducten uit Azië waar je mee moet uitkijken.”

Schildklierfunctie

Te hoge doseringen jodium kunnen volgens het Voedingscentrum afwijkingen in schildklierfunctie veroorzaken. “De inname uit een totale voeding moet ons inziens beneden de 600 microgram per dag blijven zoals door EFSA wordt gesteld”, meent De Vries.

Maar een hoog gehalte aan het schildklierschildklier stimulerend hormoon (TSH) leidt echter niet direct tot klinische symptomen, zo stelt het Voedingscentrum gerust. “Ook is er een grote tussenpersoonsvariatie in het niveau van jodiuminname en het optreden van klachten. Het is dus lastig vast te stellen hoe hoog de inname zonder problemen is”, aldus De Vries.

Verteerbaarheidsonderzoek

Naast het onderzoek van de NVWA en de Consumentenbond, doet TDWB zelf ook onderzoek. “We gaan een verteerbaarheidsonderzoek doen om te analyseren wat onze producten nu precies in het lichaam doen. Zo staat soja bekend als jodiumblokker wanneer je deze stoffen tegelijkertijd inneemt. Aangezien onze burger uit deze twee componenten bestaat, lijkt de combinatie perfect als je je zorgen maakt over een overschot aan jodium. Dat willen we door onderzoek voortaan kunnen staven,” legt Kulsdom uit.

Uitspoelen

“Procesmatig zijn er aanpassingen te doen die de jodiumwaarde beïnvloeden. Door zeewier in gekookt water onder te dompelen, wordt de jodium er grotendeels uitgespoeld.” “Of er dan ook andere nutriënten worden weggespoeld is interessant om te weten. Dat zal worden onderzocht,” laat Kulsdom weten.

Reageer op dit artikel