nieuws

Productnieuws: ‘speltkruidnoten bevatten minder suiker dan de reguliere variant’

Voedselproductie

Productnieuws: ‘speltkruidnoten bevatten minder suiker dan de reguliere variant’

Afgelopen week introduceerde Bolletje speltkruidnoten. De kruidnoten zijn verkrijgbaar in drie varianten: hazelnoot, cranberry en koffie. Wat maakt de nieuwe speltkruidnoten anders dan de reguliere?

De aanpassingen in het productieproces ten opzichte van de reguliere kruidnoten zitten vooral in de dosering van de zogenaamde bulkgrondstoffen, legt productontwikkelaar Bert Grutterink van Bolletje uit.

Dosering

“In de speltkruidnoten worden honing en rietsuiker handmatig gedoseerd. In de reguliere kruidnoten is er sprake van automatische dosering van bulkgrondstoffen.”

Suikerreductie

In de speltkruidnoten zijn stukjes pure chocolade toegevoegd. Het suikerpercentage is hierdoor omlaag gegaan, meldt Grutterink. “De consument wil wel een zoete smaak, maar minder suiker.”

De reguliere kruidnoten bevatten 32 gram suiker per 100 gram. Voor de speltkruidnoten is dit 25 gram. Het suikergehalte van de speltkruidnoten verder verlagen, doet volgens Grutterink af aan de smaak van het product.

Oplosbare tarwevezels

Ook opvallend is het verhoogde vezelgehalte van de speltkruidnoten: deze bevatten ruim drie keer meer vezels dan de reguliere variant. “Dit heeft een tweedelige functie. De oplosbare tarwevezels gedragen zich als suiker en zorgen voor het behoud van textuur. Zo blijven de kruidnoten wel knapperig. De vezels voorkomen daarnaast dat het product droog wordt.”

Volgens de productontwikkelaar is het verhoogde vezelgehalte een bijkomend voordeel. “Gezondheid was echter niet de insteek bij het gebruik van de vezels”, aldus Grutterink. 

 

Reageer op dit artikel