nieuws

Voedingscentrum: veel onzekerheden over cocktail bestrijdingsmiddelen in aardbeien

Voedselproductie

Voedingscentrum: veel onzekerheden over cocktail bestrijdingsmiddelen in aardbeien

Onlangs berichtte Trouw dat er zes keer meer bestrijdingsmiddelen in aardbeien zitten dan in andere fruitsoorten. De krant baseert zich op steekproeven van de NVWA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA laat al weten een onderzoek in te stellen. Moeten consumenten aardbeien nu laten staan?

Cijfers uit steekproeven van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geven volgens voedselveiligheidsexpert Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum geen aanleiding om aardbeien acuut te laten staan. Wel zijn er nog veel onzekerheden, geeft ze aan. 

Steekproeven NVWA

Van der Vossen: ‘Uit steekproeven van de NVWA blijkt dat de aardbeien zijn bespoten met verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Per middel is er bekeken of er te veel van op een aardbei zit, hieruit blijkt dat er geen normen worden overschreden.’

Cumulatieve effecten

Van der Vossen geeft aan dat er een discussie woedt over de cumulatieve effecten van pesticiden in aardbeien. Dit zijn effecten van verschillende pesticiden tezamen, waarbij de gevolgen van de pesticiden afzonderlijk niet ernstig behoeven te zijn, maar van de verschillende pesticiden tezamen mogelijk wel. ‘Opgeteld zouden die bestrijdingsmiddelen met eenzelfde werking op de aardbeien wel boven de norm uit kunnen komen, terwijl dat bij één middel niet het geval is.’

Risicobeoordeling EFSA

Momenteel worden effecten die ontstaan door het binnenkrijgen van verschillende bestrijdingsmiddelen nog niet meegewogen bij de toelating van bestrijdingsmiddelen, vertelt de voedselveiligheidsexpert.

‘Wel vindt er volop onderzoek plaats naar de effecten van deze pesticiden cocktail. EFSA werkt aan een juiste risicobeoordeling om de cumulatieve effecten ook mee te nemen. Want dit is een onderwerp wat zeker aandacht nodig heeft.’

Bestrijdingsmiddelen beperken

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk beperkt wordt, zodat mensen zo weinig mogelijk resten bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen, aldus Van der Vossen.

 ‘Wie liever geen groente of fruit met chemische bestrijdingsmiddelen wil eten, kan kiezen voor biologische producten waarbij minder bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Het wassen van groente of fruit helpt niet om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen te verminderen. Deze zitten namelijk in het product’, zegt Van der Vossen. 

Reageer op dit artikel