nieuws

Consumentenbond: “Dirk heeft woord gehouden”

Voedselproductie

Consumentenbond: “Dirk heeft woord gehouden”

De Consumentenbond kijkt terug op vijf onderzoeken uit de afgelopen drie jaar. Veel fabrikanten hebben naar aanleiding van de onderzoeken actie ondernomen en hun producten aangepast.

De Consumentenbond onderzocht eerder het zoutgehalte in glutenvrijbrood en in brood van ambachtelijke bakkers. Ook werd de hoeveelheid bacteriën op gerookte zalm, het vetpercentage in extra mager gehakt en het vitamine B6-gehalte in vitaminesupplementen getest.

In de Gezondgids van december maakt  de Consumentenbond de balans op.

  • Zout in glutenvrijbrood: deels verbeterd

  • Zout in brood van ambachtelijke bakkers: grotendeels verbeterd

  • Bacteriën op gerookte zalm: deels verbeterd

  • Extra mager gehakt: verbeterd

  • Vitamine B6-gehalte: nauwelijks verbeterd

Extra mager gehakt

“Extra mager gehakt doet de naam nu eer aan”, aldus de Consumentenbond. Supermarkt Dirk verlaagde het vetpercentage in het gehakt met de term ‘extra mager’ van 15% naar 9%. Eerder was het ‘extra magere’ gehakt van Dirk vetter dan het ‘gewone’ magere gehakt van veel andere supermarkten en vetter dan het reguliere gehakt van slagers, zo bleek uit de test van de bond in maart van dit jaar.

Zoutgehalte in brood

Consenza heeft het zoutgehalte in zijn glutenvrije ‘Pure & Free brown’ brood verlaagd van 2,1% zout op droge stof naar 1,6%. Het bruinbrood van Damhert is met 2,4% zout op droge stof nog net zo zout als in 2014, aldus de Consumentenbond. Damhert heeft inmiddels beloofd het zoutgehalte aan te passen.

Tien van de elf ambachtelijke bakkers hebben hun receptuur aangepast, nadat in 2016 bleek dat bijna de helft van de onderzochte broden zouter was dan toegestaan. Volgens de bond bevatten twee broden nog altijd te veel zout. Het ‘landbrood wit’ van bakker Klootwijk (2%) en ‘Grand-mère volkoren’ van het Vlaamsch Broodhuys (1,9%) zitten boven de maximaal toegestane 1,8% zout op droge stof.

Gerookte zalm

Jumbo verbeterde zijn merkloze gerookte zalm. Het rapportcijfer van de Consumentenbond voor het aantal bacteriën steeg van 1,1 naar 7,7.

De fabrikant van de zalm van het merk Fish&More, dat te koop is bij EkoPlaza, verkortte de houdbaarheidsdatum met een week. Echter heeft dit volgens de Consumentenbond nog geen positief effect op de hoeveelheid bacteriën. De fabrikant van de Fish&More zalm zegt in reactie op de bond een onderzoek in te zullen stellen naar aanleiding van de ‘grote’ aantallen bacteriën.

Vitamine B6

In 2014 bleken elf van de vijftien onderzochte vitaminesupplementen een te hoog vitamine B6-gehalte te bevatten. Van de genoemde elf supplementen is er bij vijf nog geen actie ondernomen om de dosis vitamine B6 te verlagen, meldt de Consumentenbond in de gids.

Voedingssupplementenfabrikant Solgar laat weten dat het bedrijf niet van plan is om de huidige hoeveelheid (100 milligram) vitamine B6 in zijn supplementen te verlagen. “De gestelde grens van de EFSA (25 milligram, red.) betreft niet een maximale dagdosering, maar een aangetoond veilig niveau. Wij zien zelf geen reden onze formule aan te passen. Dat zullen we pas doen als er een wettelijk maximum ingevoerd wordt in Nederland.”

Reageer op dit artikel