nieuws

‘Meer aandacht voor duurzaamheid in landen met een hoog inkomen van belang’

Voedselproductie

‘Meer aandacht voor duurzaamheid in landen met een hoog inkomen van belang’

Het verlagen van de consumptie van dierlijke producten heeft een positieve invloed op de milieu- en duurzaamheidsimpact van het voedingspatroon in landen met een hoog inkomen. Dat blijkt uit een studie die recent werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceeding of the National Academy of Sciences.

Onderzoekers aan de Universiteit van Leiden hebben gekeken naar het aanbevolen voedingspatroon door overheden in zevenendertig verschillende landen. Aan de hand van de aanbevelingen berekenden zij de impact van het voedingspatroon op koolstofemissies, waterkwaliteit en landgebruik. Slechts vier van de zevenendertig landen houden bij de voedselaanbeveling rekening met milieu- en duurzaamheidsimpact.

Grote winst te behalen

De onderzoekers constateren dat er nog grote winst valt te behalen in een aantal grote landen, zoals de Verenigde Staten, Australië, Brazilië en Canada. Met name verlaging van vleesconsumptie zou in deze landen een grote bijdrage leveren aan de beperking van de milieu-impact. Hetzelfde geldt voor de meeste EU-landen, waaronder Griekenland, Ierland en Nederland.

Lage niveaus van eiwitten

Landen met een laag inkomen scoren gemiddeld hoger op milieubelasting. Dat komt over het algemeen omdat de richtlijnen in deze landen de (hogere) consumptie van dierlijke producten benadrukken om lage niveaus van eiwitten in het dieet te voorkomen.

Aanpassen dieetaanbevelingen

Daarnaast maken de meeste overheden nog geen melding van duurzaamheid in het aanbevolen voedingspatroon. Meer discussies over duurzaamheidskwesties, het inkopen van duurzaam voedsel, methoden om afval te verminderen en het benadrukken van het belang van milieugezondheid, zouden de huidige voedingsrichtlijnen kunnen verbeteren en de aandacht voor duurzaamheid vergroten.

Algemeen positief

Hoewel ik denk dat de verschillende overheden het nog beter zouden kunnen doen, is de boodschap in het algemeen positief, zegt hoofdonderzoeker Paul Behrens. Vooral als landen met een middelhoog en hoog inkomen hun dieet aanbevelingen aanpassen met het oog op duurzaamheid. Dat betekent meer plantaardige producten eten (zoals peulvruchten, groente, fruit, noten en zaden) en het beperken van dierlijke producten in het voedingspatroon.’ 

Reageer op dit artikel