nieuws

Eiwitvertering geitenmelk vergelijkbaar met die van moedermelk

Voedselproductie

Eiwitvertering geitenmelk vergelijkbaar met die van moedermelk

De eiwitvertering van zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk is vergelijkbaar met die van moedermelk. Dat concluderen onderzoekers in een onderzoek door het Nederlandse bedrijf Ausnutria Hyproca en onderzoeksinstituut Triskelion. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

De onderzoekers maakte gebruik van een in-vitro-digestiemodel (tiny TIM), dat het maagdarmkanaal van zuigelingen tussen de één en zes maanden oud zo goed mogelijk weerspiegelt. Met dit model werd de vertering van drie verschillende samples getest: een sample zuigelingenvoeding op basis van moedermelk, een sample met zuigelingenvoeding op basis van koemelk en een sample met zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk.

Onvoldoende onderzoek

‘Er is een toenemende vraag van consumenten naar zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk’, zegt Alfred Haandrikman, R&D director Ausnutria Hyproca. ‘Er is echter nog onvoldoende onderzoek gedaan om een uitspraak te doen over de mogelijke voordelen van zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk.’

Vergelijkbaar met moedermelk

De resultaten laten zien dat de snelheid van de vertering van eiwitten uit zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk vergelijkbaar is met de eiwitvertering uit moedermelk. De eiwitvertering in de sample met zuigelingenvoeding op basis van koemelk is in vergelijking met geitenmelk en moedermelk vertraagd. Er werd geen verschil in eiwitkwaliteit waargenomen in de drie verschillende samples.

Meest nauwkeurige benadering?

De onderzoekers verwachten dat de bevindingen uit deze studie betrouwbaar zijn, mede dankzij de nauwkeurigheid van het in-vitro-digestiemodel. Vanwege een gebrek aan studies onder kinderen (door ethische voorwaarden), is het echter niet mogelijk het onderzoek in-vivo uit te voeren (onder levende zuigelingen). Verder onderzoek is nodig om te evalueren of het in-vitro-digestiemodel de meest nauwkeurige en mogelijke benadering is om de eiwitvertering en –kwaliteit voor volwassenen en baby’s te bepalen.

Reageer op dit artikel