nieuws

Proefdieronderzoek: ziekmakende darmbacterie groeit sneller door zoetstof trehalose

Voedselproductie

Proefdieronderzoek: ziekmakende darmbacterie groeit sneller door zoetstof trehalose

Twee ziekmakende typen van de darmbacterie Clostridium difficile groeien sneller door de zoetstof trehalose. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Andere en minder ziekmakende typen van deze darmbacterie hebben dit vermogen niet. Besmetting met Clostridium difficile kan bij mensen met een verstoorde darmflora ernstige diarree veroorzaken.

Genetisch materiaal

Door een analyse van genetisch materiaal van de ziekmakende bacterietypen kwamen de onderzoekers erachter dat deze twee bacteriestammen een mutatie hebben waardoor ze kleine hoeveelheden trehalose snel kunnen gebruiken om te groeien.

 

Bovendien zagen de onderzoekers dat muizen die kleine hoeveelheden van de zoetstof in hun eten kregen, gevoeliger werden en eerder doodgingen aan de infectie door deze twee typen Clostridium difficile.

Toename aantal darminfecties

Vlak na de introductie van trehalose zien we een toename van infecties met de typen Clostridium difficile waarvan we nu weten dat ze beter groeien door de zoetstof. Het lijkt er dus op dat trehalose heeft bijgedragen aan de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe typen van Clostridium difficile’, zegt Ed Kuiper, hoofd van het laboratorium Experimentele Bacteriologie in het LUMC.

 

Bovendien suggereert onze waarneming dat belangrijke veranderingen in de voedingsindustrie kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken zonder besmetting van het voedsel zelf’, aldus Kuijper.

Vorm van suiker

Trehalose is een vorm van suiker die in de voedingsindustrie in het begin van deze eeuw wereldwijd werd geïntroduceerd als kunstmatige zoetstof. De zoetstof wordt onder andere toegevoegd aan ijs, pasta en gehakt.

Reageer op dit artikel