nieuws

Questionmark: Jumbo belooft receptuur zoute rookworst aan te passen

Voedselproductie

Questionmark: Jumbo belooft receptuur zoute rookworst aan te passen

Rookworsten bevatten relatief veel verzadigd vet en zout, zo blijkt uit onderzoek van Questionmark naar rookworsten van onder andere Albert Heijn, Unox en Jumbo. ‘Zo’n 30 procent van de rookworstfabrikanten voldoet nog niet aan de doelstelling van Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP).’

Per juni 2018 mogen er geen rookworsten met meer dan 2,23 gram zout per 100 gram meer in de supermarktschappen liggen, staat in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Ongeveer 30 procent van de fabrikanten voldoet nog niet aan deze doelstelling, zo blijkt uit de rookworstwijzer van Questionmark.

Jumbo

De biologische rookworst van Jumbo komt met 2,5 gram zout per 100 gram als zoutste uit de test. ‘We zijn bekend met deze resultaten. De producten staan bij ons dan ook al op de lijst om aangepast te worden. De nieuwe varianten liggen naar verwachting komend rookworstenseizoen in de schappen’, reageert een woordvoerder van Jumbo.

Unox

Ook de Gelderse rookworst van Unox scoort met 2,3 gram zout per 100 gram relatief hoog. Fabrikant Unilever geeft aan flinke stappen te zetten in zoutverlaging en nam daarom het recept van de 5 populairste rookworsten aangepast. Die zitten nu op 2 gram zout per 100 gram. ‘Dit is lager dan de 2,23 gram zout zoals in het AVP.’ Zo’n 84% van alle Unox-rookworsten voldoet aan de norm die AVP stelt. ‘In de volgende fase zullen we ook de overige rookworsten, zoals de magnetronvariant, gaan herbekijken’, zegt een woordvoerder.

Zout en verzadigd vet

Niet alleen nam Questionmark het zoutgehalte, maar ook het verzadigd vetgehalte onder de loep. Daarin scoorde fabrikant St. Hendrick met 13,9 gram hoog. Smaak en voedselveiligheid zijn erg belangrijk geeft het bedrijf aan. ‘Wij hebben dan ook de keuze gemaakt voor 13,9 gram vet per 100 gram omdat we een smaakvolle en lekkere rookworst op de markt willen brengen.’

Albert Heijn en Gijs

De rookworst fijn van Gijs en de Veluwse rookworst fijn van Albert Heijn deden het met 14 gram verzadigd vet per 100 gram net iets minder goed. Questionmarkt stelt dat rookworsten zo’n 1/3 van de dagelijkse hoeveelheid zout bevatten, wat geen goede zaak is. De ambities van het AVP hebben volgens de organisatie niet geleid tot wezenlijke verbeteringen.

Gezonde rookworst

Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark : ‘Zolang producenten gezamenlijke richtlijnen voor de verbetering van voedingsproducten opstellen, gaat de ontwikkeling zo snel als de zwakste schakel en blijft concurrentie op gezondheidswaarden uit. Terwijl concurrentie op wie de meest gezonde en duurzame worst maakt het proces van verbetering juist zou kunnen versnellen.’

Reageer op dit artikel