nieuws

Visvangst moet verdubbelen om aan stijgende visconsumptie wereldbevolking te voldoen

Voedselproductie

Visvangst moet verdubbelen om aan stijgende visconsumptie wereldbevolking te voldoen

De komende twintig jaar zal de visvangst moeten verdubbelen om te voldoen aan de stijgende visconsumptie van de wereldbevolking. Dat stelt professor Johan Verreth van Wageningen Universiteit vandaag in zijn afscheidsrede.

‘De visconsumptie zal namelijk met honderd miljoen ton stijgen. Deze vis zal vooral uit kweekvijvers komen en niet uit de zeevisserij,’ aldus hoogleraar Aquacultuur en Visserij Verreth.

Toenemende visconsumptie

De hoogleraar geeft aan dat de visconsumptie per hoofd van de wereldbevolking in de komende jaren sterk zal toenemen. Zo is de visconsumptie al ongeveer verdubbeld sinds de jaren zeventig tot ruim twintig kilo per persoon per jaar. De verwachting is dat de consumptie in het westen de komende jaren nog met enkele procenten stijgen. ‘De westerling zit in de slappe was zodat hij zich de betere, duurdere viskwaliteit, zoals zalm, kan permitteren,’ aldus Verreth.

Afrika en Azië

In Afrika en Azië zal volgens Verreth de consumptie van vis in de komende jaren nog harder stijgen dan in het westen, met tientallen procenten. De bevolking op deze continenten stijgt sterk. Het gaat om een vraag naar zo’n 100 miljoen ton vis extra. ‘Het is de vraag of dat gerealiseerd kan worden’, zegt Verreth. ‘Dat betekent wel meer dan een verdubbeling van de huidige visvangst.’

Volgens de professor zou op het platteland van Afrika en Azië aan de grotere vraag voldaan kunnen worden door extensieve kweek, bijvoorbeeld in een grote dode rivierarm.’ Dit zal de betaalbare en broodnodige viseiwitten leveren voor de armere bevolking’, stelt hij.

Kweekvis

De visproductie via aquacultuur neemt wereldwijd sterk toe. In 2015 was de productie van circa 70 miljoen ton vergelijkbaar met de vangst uit de visserij.  ‘Van de hoeveelheid vis die we jaarlijks consumeren komt ongeveer de helft uit de kweek,’ zegt Verreth.

Kweekvis zal zich volgens de professor nog moeten bewijzen als gezond alternatief voor zeevis. ‘Visserij levert een bijna biologisch visproduct: zonder gebruik van voedingsstoffen, antibiotica, zoet water of land. Kweekvis maakt wel gebruik van al deze hulpbronnen.’

Investeringen voor innovaties

Om aan de stijgende visconsumptie te kunnen voldoen zijn er volgens Verreth investeringen nodig voor innovaties. ‘Dan moet je denken aan het fokken van vis, dat nu nog nauwelijks gebeurt. Tegelijk wil je geen “plofvis”, maar een gezond dier dat effectief omgaat met visvoer. Dat voer moet geen vismeel zijn, maar van plantaardige origine. Daarbij moet je de geschikte soja weer uitsluiten, omdat het veel landbouwgrond vergt’, vat Verreth samen. 

Reageer op dit artikel