nieuws

Chaudfontaine: het verhaal achter mineraalwater

Voedselproductie

Chaudfontaine: het verhaal achter mineraalwater

Voeding nu was uitgenodigd door Coca-Cola om op persreis te gaan naar Chaudfontaine; de plek waar het gelijknamige mineraalwater Chaudfontaine vandaan komt. Ik als stagiair van Voeding nu ging mee om een rapportage te maken.

Chaudfontaine is een plaats in de provincie Luik, België. De plaats heeft zijn naam gegeven aan het natuurlijk mineraalwater dat daar sinds 2003 wordt opgepompt en gebotteld door Coca-Cola.

omgeving foto chaudfontaine

De aanleiding voor Coca-Cola om de persreis te organiseren is de nieuwe campagne ‘Perfect op smaak’ van Chaudfontaine. De groep die mee op persreis ging bestond vooral uit zo genoemde influencers (bloggers). De deelnemers hebben hun eigen website met blogs en recepten en zijn actief op socialmedia. Ook gingen enkele redacteuren van magazines mee zoals van Elle eten en Dilicious.

De reis bestond onder andere uit een waterproeverij onder leiding van Marielle Thiadens, die zichzelf de watersommelier noemt en geen binding heeft met Coca-Cola.Verder kreeg de groep een Q&A met chef-kok Freek van Noortwijk en een inkijkje in de Chaudfontainefabriek.

De waterproeverij

Waterproeverij

Als derdejaars diëtist weet ik dat het belangrijk is dagelijks voldoende te drinken, bij voorkeur water. Maar veel dieper dan dat gaat mijn kennis over water niet. Ik vroeg mijzelf dan ook af hoeveel er te leren valt over water, maar Marielle verraste mij positief.

Zo zweert de watersommelier bij de belangrijke functie van water in het lichaam; regelen van lichaamstemperatuur, betrokken bij aanmaak van hormonen, afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast benadrukte ze ook de functie van water bij de beleving van een maaltijd, bijvoorbeeld in een restaurant.

Watersommelier is geen officiële titel, maar door haar enthousiasme en grote kennis over water denk ik dat de titel haar wel past. Tijdens de proeverij hebben we vijf verschillende mineraalwatermerken geproefd. Water zelf heeft geen smaak, maar door de mineralensamenstelling van water  kan er wel smaak aan het water komen.

Mineralensamenstelling

De mineralensamenstelling wordt aangegeven in Total Dissolved Solids (TDS) ook wel droogrest genoemd, wat staat voor het aantal mg mineraal per liter water. Het wordt droogrest genoemd, omdat de mineralen overblijven als het water door verhitting wordt verdampt. Hoe lager het TDS gehalte, hoe neutraler de smaak.

Maar wat bepaalt de mineralensamenstelling in water? Dat heeft te maken met grond boven de bron waar het uit komt. Mineraalwaterbronnen liggen diep onder de grond. De bronnen worden gevuld met regenwater dat langzaam door de grond naar beneden druppelt, naar de bron toe. Het regenwater neemt in die reis mineralen mee uit de grond, oftewel de mineralensamenstelling in de grond bepaalt de mineralensamenstelling in het water.

Koolzuur

Water kan volgens de sommelier drie belangrijke functies hebben bij maaltijden: ‘Koolzuurhoudend wekt eetlust op, licht koolzuurhoudend brengt de smaakpapillen tot rust en accentueert smaken en plat water neutraliseert juist smaken,’  aldus Marielle.

Chaudfontaine fabriek

De tweede dag werden we met de hele groep naar de Chaudfontaine fabriek gebracht. Hier kregen we eerst een presentatie over Chaudfontaine en de bron. Heel bijzonder, omdat ik eigenlijk nog niet veel wist over waar mineraalwater eigenlijk vandaan komt.

chaufontaine presentatie

De bron

Volgens presentatie van Chaudfontaine begint het bij regenwater, dat op een oppervlakte van 300-400 hectaren in de gemeente Chaudfontaine op de grond terechtkomt. Het regenwater trekt de grond in en druppelt vervolgens naar de bron toe. Een reis die zestig jaar duurt.

Het regenwater wordt op 1600 meter geblokkeerd door leisteen. Zo ontstaat de bron. Jaarlijks stroomt er zo’n 700 miljoen liter water de bron in. Coca-Cola pompt er op dit moment 147 miljoen (16 miljoen kratten) liter water per jaar uit. We hoeven voorlopig dus niet bang te zijn dat de Chaudfontaine bron droog komt te staan.

Het water in de bron heeft een temperatuur van 55 graden Celsius en wanneer het terug aan de oppervlakte komt is het nog steeds 37 graden. Daarom is Chaudfontaine al door de Romeinen gebruikt als badplaats, waar het haar naam aan ontleend.

Beschermd gebied

Om te garanderen dat de bron niet vervuild wordt is het insijpelgebied van het regenwater beschermd grondgebied. De mineraalwater fabrikant heeft samen met de gemeente een risicoanalyse uitgevoerd zodat alle gevaren voor het insijpelgebied in kaart zijn gebracht. Zo hadden verschillende woningen nog oude olietanks in de kelder. Deze zijn op kosten van de fabrikant allemaal versterkt en beveiligd.

Duurzaamheid

De fabriek is al jaren bezig met duurzaamheid. Zo was er twaalf jaar terug nog dik vier liter water nodig om één 1 liter fles Chaudfontaine te produceren, nu is dat nog maar anderhalf liter. Ook de energiekosten zijn gedrukt door zonnepanelen, waterturbines in rivieren in de omgeving en wordt de warmte van het water gebruikt om de fabriek op te warmen.

Er was veel ruimte tijdens de persreis om vragen te stellen, vooral ook over duurzaamheid. Want ja… een plastic flesje is natuurlijk verre van duurzaam.Toch benadrukt Coca-Cola tijdens de reis dat een flesje voor 25 procent bestaat uit gerecycled plastic. Verder komt op dit moment ongeveer 95% van de grote flessen en 70% van de kleine flesjes in Nederland retour.

Reageer op dit artikel