nieuws

Meelwormen rijk aan vitamine D door UV-straling

Voedselproductie

Meelwormen rijk aan vitamine D door UV-straling

Wanneer meelwormen blootgesteld worden aan ultraviolette straling (UV) worden zij een rijke bron van vitamine D. Dit stelt een onderzoeksteam aan de Wageningen Universiteit.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Vitamine D

Voor het onderzoek werden er vier verschillende insecten blootgesteld aan UV- straling. Vervolgens werden de gehaltes aan vitamine D bepaald. Volgens de wetenschappers  werden er bij drie van de vier soorten insecten sterk verhoogde gehaltes gevonden ten opzichte van niet blootgestelde insecten.

Meelwormen

Bij een van de soorten, de meelworm, was het gehalte aan vitamine D na blootstelling zelfs meer dan zestig maal verhoogd. Dat zorgde ervoor dat de meelwormen even veel vitamine D bevatten als “vette vis”, een van de weinige goede voedingsbronnen van vitamine D.

Insecten gezonder maken

Volgens Wageningen Universiteit toonde eerdere onderzoeken al aan dat meelwormen een milieuvriendelijk alternatief zijn voor gangbaar vlees vanwege het hoge eiwitgehalte . Ook kunnen ze  op verschillende reststromen gekweekt worden. De onderzoekers verwachten dat dit onderzoek snel zal worden toegepast door insectenproducenten om hun producten te verrijken.

Reageer op dit artikel