nieuws

Meester Patissier Hidde de Brabander: ‘Ik kook met noten voor de geestelijke gezondheid’ (video)

Voedselproductie

Meester Patissier Hidde de Brabander: ‘Ik kook met noten voor de geestelijke gezondheid’ (video)

De populariteit van noten in Nederland stijgt. Dat constateert Barbara Niemans, secretaris van de Nederlandse Zuidvruchten Vereniging (NZV). Deze week bezocht een delegatie Amerikaanse producenten van noten en gedroogde vruchten het Miele Experience Centre in Vianen voor een kookworkshop met Meester Patissier Hidde de Brabander. Ze waren er op uitnodiging van de Amerikaanse ambassade ter promotie van hun producten.

De populariteit van noten onder de Nederlanders is volgens Niemans een trend die eigenlijk al voor de nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is ingezet, waarin dagelijks een kleine portie ongezouten noten wordt aanbevolen. ‘Wereldwijd zijn er veel onderzoeken gedaan die steeds op het belang van de gezondheid van noten wezen’, zegt Niemans. ‘Veel mensen zagen dat al. Het kon eigenlijk niet uitblijven dat er in de adviezen meer mee gedaan zou worden.’

Gedroogde vruchten
Een van de grootste exporteurs van populaire noten naar Nederland is de Verenigde Staten. Met name amandelen, pistaches en walnoten komen in groten getale uit dat land. Daarnaast is de VS de grootste leverancier van cranberries en (gedroogde) pruimen aan Nederland.

Workshop met Hidde de Brabander
Om het belang van de Nederlandse markt te onderstrepen, waren enkele vertegenwoordigers van de Amerikaanse producenten van noten en gedroogde zuidvruchten deze week afgereisd naar Vianen. Ze volgden daar samen met journalisten en bloggers een kookworkshop met Amerikaanse ingrediënten die plaatsvond onder leiding van Meester Patissier Hidde de Brabander. Al geeft hij zelf al aan dat de combi van noten en de vele suikers die hij verwerkt niet per se gezond zijn. ‘Maar je krijgt allicht wat meer noten binnen.’

Gedroogde pruimen
Behalve noten passen gedroogde pruimen in het rijtje producten die gunstige eigenschappen hebben voor de gezondheid. Als een van de weinige vruchten mogen ze de gezondheidsclaim dragen dat ze bijdragen tot een normale darmfunctie. Hiervoor zou je er dagelijks ongeveer 100 gram van moeten eten. In de video legt Esther Ritson-Elliott uit wat karakteristieken zijn van de Amerikaanse gedroogde pruimen, wat het belang is van de Nederlandse markt en aan welke gezondheidsclaims nog meer wordt gewerkt in relatie tot de inname van pruimen (waaronder de relatie tussen de inname van pruimen en botgezondheid). Zij is de European Marketing Director van de California Prune Board.   

 

 

Ben je food professional en wil je meer weten over een plantaardig voedingspatroon? Kom dan naar onze bijeenkomst over Plantaardige Voeding op 2 oktober, waarin we praktisch uitleg gaan geven om je voedingspatroon en dat van je cliënten op een gezonde wijze plantaardiger te maken. 

 


Reageer op dit artikel